Πάρκο Ανδρέα Παπανδρέου

Γενικές Πληροφορίες - Ιστορικά Στοιχεία

Το Πάρκο «Ανδρέας Παπανδρέου» αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους πρασίνου του Δήμου Κερατσινίου. Βρίσκεται στο λόφο Σελεπίτσαρι και μετρά μια έκταση 43 στρεμμάτων. Είναι ευρέως γνωστό ως Πάρκο Σελεπίτσαρι αφού, για πολλά χρόνια πριν τη μεταμόρφωσή του σε Πάρκο, ο ευρύτερος χώρος αποτελούσε ιδιοκτησία κάποιου Τούρκου τσιφλικά εν ονόματι «Σελεπίτσαρη». Σε μια προσπάθεια να ξεχαστεί το τούρκικο όνομα το Πάρκο μετονομάστηκε σε «Ανδρέα Παπανδρέου». Παλαιότερα το Σελεπίτσαρι ήταν λατομείο, από το οποίο περνούσαν ράγες τραίνου που μετέφεραν όγκους πετρών στα καράβια.

Στην είσοδο του Πάρκου υψώνεται άγαλμα του Ανδρέα Παπανδρέου. Στο εσωτερικό του υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5, χώρος για beach-volley, παιδική χαρά, αναψυκτήριο, ανοιχτό θέατρο και σταθμός ποδηλάτων. Στη θέση μιας άδειας λίμνης που υπήρχε κάποτε, έχει δημιουργηθεί ένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος για παιχνίδι. Τα ζώα δεν επιτρέπονται εντός του πάρκου.

Ανάπλαση στο χώρο του Πάρκου πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις μέσα στην τριετία 1996-1999.

Η πλατεία διαθέτει πρόσβαση σε ΑΜΕΑ.

Χλωρίδα

Στο Πάρκο Ανδρέα Παπανδρέου συναντώνται δέντρα και καλλωπιστικά φυτά όπως: σπάρτα, ελιές, φοίνικες, ουασικτόνιες, εσπεριδοειδή, χαρουπιές, ακακίες Κωνσταντινουπόλεως, λεϊλαντ, κουκουναριές, αγιόκλιμα, βουκαμβίλιες, τριανταφυλλιές, χαλέπιος πεύκη, γλαυκά κυπαρίσσια, πικροδάφνη και μελία.

Δράσεις

Εντός του πάρκου λειτουργεί το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Δήμου Κερατσινίου (Κ.Ε.Κ.) στο οποίο, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο, λαμβάνουν χώρα  πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως: θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες αλλά και εκθέσεις κοσμήματος, ζωγραφικής και βιβλίου. Στο χώρο του Πάρκου το Κ.Ε.Κ προσφέρει στους επισκέπτες δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Παλαιότερα στον χώρο αυτό γιορτάζονταν τα κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας . Επίσης στην πλατεία υπάρχει εγκατάσταση συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων .

Πρόσβαση

Οδοί: Μυστρά και Κωνσταντινουπόλεως

Στάση: Στροφή

Λεωφορεία: 825

Η είσοδος του πάρκου βρίσκεται επί της οδού Μυστρά.

Οι ώρες λειτουργίας του είναι 9 π.μ. - 10 μ.μ. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Πάρκο Πρεσσόφ »