Κεντρική Πλατεία Νέας Σμύρνης

Γενικές πληροφορίες – Ιστορικά στοιχεία

H Κεντρική Πλατεία Ν. Σμύρνης αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πλατείες της Ελλάδας, έκτασης περίπου 20 στρεμμάτων μαζί με τον περίγυρο που έχει πεζοδρομηθεί. Αποτελεί χώρο αναψυχής και περιπάτου και γύρω της έχει αναπτυχθεί το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της πόλης. Στο χώρο της πλατείας γίνονται καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, εκθέσεις βιβλίων, εορτές πρωτομαγιάς, ιωνικές γιορτές) και πολιτικές συγκεντρώσεις.

Η Κεντρική Πλατεία Νέας Σμύρνης βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Στα ΒΑ οριοθετείται από τη λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου και από τη γραμμή του τραμ. Στα ΒΔ οριοθετείται από την οδό 25ης Μαρτίου (πεζόδρομος) ενώ εφάπτεται και με την "πλατεία Καρύλλου", η οποία μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασής της θα συνδέεται με το Άλσος Νέας Σμύρνης αποτελώντας έναν τεράστιο ενιαίο χώρο περιπάτου και αναψυχής. Kάτω από την έκταση αυτή λειτουργεί ήδη υπόγειος χώρος στάθμευσης.

Η χωροθέτηση της Κεντρικής Πλατείας προέκυψε από τον πρώτο πολεοδομικό σχεδιασμό της Νέας Σμύρνης, στα τέλη της δεκαετίας 1920-30, με προοπτική να αποτελέσει το εμπορικό κέντρο της προσφυγικής πόλης, μορφή που είχε ως το 1970.

Το 1968-1970, επί δημαρχίας Αθ. Παπαθανασίου, ο χώρος της πλατείας Ν. Σμύρνης αναπλάστηκε και δημιουργήθηκε έτσι μια από τις ομορφότερες ελληνικές πλατείες. Απέκτησε έξι λίμνες που επικοινωνούν με μικρούς καταρράκτες και σιντριβάνια, μικρά γεφύρια, τουριστικό περίπτερο, παιδικές γωνιές, αγάλματα κλπ. Το έργο ήταν υπό την επίβλεψη του αρχιτεκτονικού γραφείου των  Γ. Λεονάρδου και Λ. Καλαβύτη και χαρακτηρίστηκε ως  πρωτοποριακό για την εποχή του.

Σε κεντρικό σημείο ανυψώθηκε αναμνηστική στήλη (οβελίσκος) ύψους 15 μέτρων, έργο του γλύπτη Βάσου Καπάνταη, με ανάγλυφες παραστάσεις που συνδέουν τη νέα πόλη με τη μικρασιατική Σμύρνη.

Από το 2003 ξεκίνησε μια νέα ανάπλαση της πλατείας. Πεζοδρομήθηκαν οι τρεις πλευρές της (25ης Μαρτίου, Ειρήνης, 2ας Μαΐου) και στις 12 Αυγούστου 2004 έγιναν τα εγκαίνια με την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας. Το ίδιο έτος τοποθετήθηκε και το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου μπροστά από τη στάση του τραμ. Επίσης υπάρχει προτομή του Αθανάσιου Καρύλλου, ο οποίος όπως αναφέρεται υπήρξε ο πρώτος αιρετός κοινοτάρχης και Δήμαρχος της Νέας Σμύρνης.

Χλωρίδα

Κυπαρίσσια, πεύκα , γρεβιλλέα, φοίνικες, κουτσουπιά, λεύκες, μουριές, βραχυχίτωνες, βιβούρνο, δάφνη, χαρουπιές, πλάτανος, ελιές, πικροδάφνη, τριανταφυλλιές.

Πρόσβαση

Οδός: Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου & 25ης Μαρτίου

Στάση: Πλατεία Νέας Σμύρνης

Λεωφορείο: 130 , 218 , 219 , 232 , 816

Στάση: Αγίας Φωτεινής

Τράμ: Τ4 , Τ5

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης »