Κυριακή, 26 Μαΐου 2013 12:23

Ο Νέος Νόμος για τα ζώα συντροφιάς

Ο νέος νόμος για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (Νόμος 4039/2012) συμπληρώνει και βελτιώνει το Νόμο 3170/2003, ενός από τους πιο προοδευτικούς νόμους που είχαν ψηφιστεί μέχρι σήμερα και αφορούσαν στα αδέσποτα.

Παρακάτω αναφέρουμε τα κυριότερα χαρακτηριστικά του:

α) Όλα τα ζώα συντροφιάς, δεσποζόμενα και αδέσποτα, πρέπει να τσιπάρονται και να καταχωρούνται σε βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

β) Υπεύθυνοι για τη διαχείριση των αδέσποτων είναι οι Δήμοι. Η δημοτική αστυνομία, η θυροφυλακή, οι υπάλληλοι των τελωνείων και των σταθμών υγειονομικού κτηνιατρικού ελέγχου είναι τα αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων. Εφοδιάζονται με ειδικούς ανιχνευτές (scaner) όπου μπορούν να ελέγχουν και να επιβάλλουν πρόστιμα στους παραβάτες ιδιοκτήτες σκύλων.

γ)Κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να τοποθετεί περιλαίμιο στο ζώο του με μεταλλική κονκάρδα όπου θα αναγράφεται ετήσιος αντιλυσσικός εμβολιασμός του ζώου.

δ) Ο κάτοχος ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημία που προκαλείται από το ζώο. Ειδικά ο ιδιοκτήτης σκύλου μεριμνά για να γίνεται ο περίπατος σκύλων πάντα με συνοδό.

ε) Επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία. Στις πολυκατοικίες, που αποτελούνται από δύο διαμερίσματα και άνω, επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε διαμέρισμα με την προϋπόθεση ότι :

1. διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη τους

2. δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος.

ζ) Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης. Τα αδέσποτα μετά την περίθαλψή τους, επανατοποθετούνται στο χώρο από όπου περισυλλέχθηκαν, δεν επανατοποθετούνται σε νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα, σχολεία λιμάνια, αεροδρόμια, αρχαιολογικούς χώρους καΙ αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας.

η) Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους.

θ) Απαγορεύονται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού όπως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός.

Τέλος μια καινοτομία του νέου Νόμου είναι οι βαριές ποινικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε όσους εμπορεύονται παράνομα ζώα, τα κακοποιούν αλλά και στους ιδιοκτήτες που δε φροντίζουν για την ευζωϊα των ζώων τους.

Οι ποινές είναι φυλάκιση μέχρι 5 έτη αλλά και χρηματικές που φτάνουν μέχρι τις 15.000€.

Ο Νόμος 4039, είναι ένας σύγχρονος νόμος που προστατεύει τα ζώα συντροφιάς, δεσποζόμενα και αδέσποτα, που όμως για να έχει επιτυχία βασική προυπόθεση είναι να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί ελέγχου και κατά κύριο λόγο η δημοτική αστυνομία.

 

Κατσαντώνης Γιώργος

Γενικός Γραμματέας Περιβαλλοντικού

Συνδέσμου Δήμων Αθήνας - Πειραιά