Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2013 14:26

Αγωνία για τα αδέσποτα ζώα

 

Σε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΕΣΥΔΑΠ με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στην εφαρμογή του προγράμματος φροντίδας αδέσποτων ζώων.

Τον ΠΕΣΥΔΑΠ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, ο Αντιπρόεδρος Δημοσθένης Σταματάτος και ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Κατσαντώνης.Επίσης παραβρέθηκε η Σοφία Χαλικιά ως εκπρόσωπος των φιλοζωικών σωματείων.

Η αντιπροσωπεία του Συνδέσμου έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου τόσο στον Υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη όσο και στονΑναπληρωτή Υπουργό Μάξιμο  Χαρακόπουλο αποδίδοντας ευθύνες σχετικά με την έλλειψη χρηματοδότησης – παρά τα όσα ρητά ορίζει η νομοθεσία - των φορέων της Αυτοδιοίκησης που αναπτύσσουν δράσεις φροντίδας των αδέσποτων ζώων.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου διατύπωσε για άλλη μια φορά την αγωνία του σχετικά με την βιωσιμότητα αυτής της δράσης, καθώς για τρίτη συνεχόμενη χρονιά δεν επιχορηγούνται δράσεις περίθαλψης αδέσποτων από το ΥΠΑΑΤ. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο. Το Υπουργείο αδικαιολόγητα δεν μας αποδίδει τους πόρους που μας αναλογούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε πλέον να καλύψουμε δαπάνες για φάρμακα, τροφές, νοσηλευτικά αναλώσιμα και χειρουργικές επεμβάσεις. Απευθύνουμε έκκληση ώστε, να αποδοθεί – ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία όπου οι ζωοανθρωπονόσοι θερίζουν – η επιχορήγηση των δράσεων».

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΕΣΥΔΑΠ παρατηρείται για το τρέχον έτος εντυπωσιακή αύξηση κατά 30% των αδέσποτων ζώων σε σχέση με το 2012 εξαιτίας της εγκατάλειψής τους που οφείλεται στην αδυναμία των ιδιοκτητών τους να τα συντηρήσουν. Επιπλέον οι εκπρόσωποι του ΠΕΣΥΔΑΠ ζήτησαν άμεσα δράσεις για την αντιμετώπιση του καλα-αζάρ και της λύσσας καθώς και δράσεις ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού και ειδικών κοινωνικών ομάδων.

Από την μεριά τους οι Υπουργοί αναγνώρισαν το μέγεθος του προβλήματος και την ουσιαστική δράση του ΠΕΣΥΔΑΠ και του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του – παρά τις δυσκολίες που υφίστανται. Σχετικά με το οικονομικό σκέλος περί χρηματοδότησης μέρους των δαπανών που πραγματοποιούν οι ΟΤΑ για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, δεσμεύθηκαν για την επίσπευση της νομοθετικής αντιμετώπισης της διαδικασίας, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα.