Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021 15:09

Συγχαρητήρια από όλους για την επιτυχία του ΠΕΣΥΔΑΠ

xada-sxisto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένα μπαράζ συγχαρητηρίων μηνυμάτων και δηλώσεων από κοινωνικούς φορείς, εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου και απλούς πολίτες δέχεται από το Σάββατο 5 Ιουνίου ο ΠΕΣΥΔΑΠ, με επίκεντρο την έναρξη της Δ΄ και τελευταίας φάσης των εργασιών αποκατάστασης, του επικίνδυνου ΧΑΔΑ Σχιστού.

Παραθέτουμε μερικές από τις τοποθετήσεις βουλευτών και παραγόντων της δημόσιας ζωής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

Markopoulos Dimitrios 1 Δημήτρης Μαρκόπουλος (βουλευτής Β’ Πειραιά της Ν.Δ.):

Ως βουλευτής της Β΄ Πειραιά συγχαίρω τη διοίκηση του ΠΕΣΥΔΑΠ για τη νικηφόρα έκβαση του πολύχρονου αγώνα της, που εξασφάλισε την οριστική εξουδετέρωση του επικίνδυνου ΧΑΔΑ Σχιστού, αποβλήτων  με αυξημένη ραδιενέργεια. 

Είμαι σταθερά δίπλα σας για όλες τις δράσεις σας που συμβάλλουν  στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

tragakis Γιάννης Τραγάκης (βουλευτής Β’ Πειραιά της ΝΔ, τ. αντιπρόεδρος της Βουλής):

Με ξεχωριστό τρόπο γιορτάσαμε φέτος στην περιοχή του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας – Πειραιά και την Περιφέρεια Αττικής.

Με την παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής, βουλευτών, δημάρχων, αντιπεριφερειαρχών, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, προέδρων φορέων και πολιτών εγκαινιάσαμε την έναρξη της ολοκλήρωσης της 15ετούς προσπάθειας του ΠΕΣΥΔΑΠ για την αποκατάσταση του επικίνδυνου ΧΑΔΑ Σχιστού, φωσφορούχων ραδιενεργών αποβλήτων του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων Δραπετσώνας.

Το εξαιρετικά σημαντικό αυτό έργο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και του προέδρου του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρ. Γουρδομιχάλη.

Προτείνω μετά την ολοκλήρωση του έργου, ο ασφαλής επίπεδος χώρος που θα δημιουργηθεί στην οροφή του ΧΑΔΑ, να αξιοποιηθεί για την δημιουργία δεξαμενής, η οποία χρησιμοποιώντας το επεξεργασμένο νερό της Ψυττάλειας, θα αρδεύσει το πιο ταλαιπωρημένο βουνό του Λεκανοπεδίου, το όρος Αιγάλεω, αλλά και τα αστικά άλση της ευρύτερης περιοχής.

alexiadis Τρύφων Αλεξιάδης (βουλευτής Β΄ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ, τ. υφυπουργός Οικονομικών):

Σημαντικό το έργο του ΠΕΣΥΔΑΠ ειδικά για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης πληγής για το Σχιστό,  αλλά και για τις γειτονιές που μεγαλώσαμε και ζούμε.

Δυστυχώς, στην ίδια περιοχή υπάρχουν σχεδιασμοί για επιπλέον επιβαρύνσεις στον τομέα των απορριμμάτων, που μόνο οι αγώνες μας θα σταματήσουν.

Η αντικειμενική ομιλία του προέδρου του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρ. Γουρδομιχαλη,  για την θετική συμβολή υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ στην εξέλιξη του έργου, ήταν η καλύτερη απάντηση σε όσους επιλέγουν τη μονομέρεια.

Ελάχιστη υποχρέωση  πολιτών, φορέων, αυτοδιοίκησης και βουλευτών, είναι να παρακολουθήσουμε το έργο μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Καλή δύναμη

mpakadima Φωτεινή Μπακαδήμα (βουλεύτρια Β’ Πειραιά του ΜέΡΑ25):

Το Σάββατο, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, παραβρέθηκα στο Σχιστό στην εκδήλωση για την έναρξη της τέταρτης και τελευταίας φάσης των εργασιών αποκατάστασης του επικίνδυνου ΧΑΔΑ Σχιστού, που οργάνωσε ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ κ. Γρηγόρης Γουρδομιχάλης.

Η βέλτιστη περιβαλλοντικά και υγειονομικά λύση θα ήταν η πλήρης απομάκρυνση των 10.000.000 τόνων αποβλήτων με αυξημένη φυσική ραδιενέργεια (φωσφογύψος), η οποία επιβαρύνει τόσα χρόνια την ήδη περιβαλλοντικά και υγειονομικά υποβαθμισμένη ζωή των δημοτών της Β’ Πειραιά. Επελέγη, για λόγους τεχνικούς, η αντιμετώπιση αυτού του «εγκλήματος» με τη στεγανότητα και την απομόνωση της μάζας των ραδιενεργών αποβλήτων, και δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω την σημαντική συμβολή του ΠΕΣΥΔΑΠ για την πρωτοβουλία.
Το ζήτημα, όμως, είναι ότι, ενώ «θεραπεύεται» ένα «έγκλημα» 20 χρόνων, ένα νέο «έγκλημα» ετοιμάζεται πάλι στο Σχιστό (και στη Φυλή). Πρόκειται για τη σχεδιαζόμενη χωροθέτηση νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ για τα επόμενα 30 χρόνια. Για άλλη μια φορά αποφασίστηκε αυτές οι νέες μονάδες να χωροθετηθούν στην δυτική Αθήνα και στο Σχιστό. Είναι σαφές πως οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται με καθαρά ταξικά κριτήρια…

Δεν αποκλείεται δε στη συνέχεια, η κατασκευή και μονάδων καύσης απορριμμάτων («ενεργειακής αξιοποίησης» όπως κατ’ ευφημισμό ονομάζονται), πάλι στην ίδια περιοχή. Δηλώνω κάθετα αντίθετη στους ανωτέρω σχεδιασμούς και είμαι στη διάθεση των δημοτικών και περιφερειακών αρχών για θέματα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Β’ Πειραιά.

karakwsta 1 Εύη Καρακώστα (πρώην βουλεύτρια B' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ):

Χαίρομαι ιδιαίτερα που οι πολύχρονες προσπάθειες του ΠΕΣΥΔΑΠ κατέληξαν σε αυτό το εξαιρετικό για όλους μας αποτέλεσμα.

Αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανη που όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρξα και εγώ μέρος αυτής της συλλογικής προσπάθειας, ώστε οι πολίτες του Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας να απαλλαγούν από τον εφιάλτη του ΧΑΔΑ Σχιστού.

Επειδή, όμως, τα περιβαλλοντικά προβλήματα στις περιοχές μας είναι ποικίλα και συνεχίζουν να πιέζουν τη ζωή μας, περιμένω με ενδιαφέρον τους επόμενους στόχους και αγώνες του ΠΕΣΥΔΑΠ…

Κύριε Γουρδομιχάλη, περιττό να αναφέρω ότι μπορείτε πάντα να υπολογίζετε στη βοήθεια και τη συνεργασία μου, σε κάθε ενέργεια που θα αναβαθμίζει το περιβάλλον και θα υπερασπίζεται την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων.

gavrilis  Γιώργος Γαβρίλης (πρώην αντιπεριφερειάρχης Πειραιά):

Η Προστασία του περιβάλλοντος είναι μια διαρκής μάχη απέναντι σε κατεστημένες αντιλήψεις και συμφέροντα.

Πίσω από τον όρο περιβάλλον υπάρχει ένα ευρύτερο περιεχόμενο που εμπεριέχει πολιτική άποψη και ταξικό πρόσημό. Ο ευρύτερος Πειραιάς από πολιτική επιλογή εδώ και χρονιά  μετατράπηκε σε «πίσω αυλή» της Αττικής.

Για την δική μας Διοίκηση ήταν συνειδητή επιλογή να δημιουργήσουμε ένα νέο περιβαλλοντικό ισοζύγιο.
Διεκδικήσαμε και με νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην τοπική αυτοδιοίκηση 1200 στρέμματα δημοσίας έκτασης για να αξιοποιηθούν σε χώρους πράσινου και αναψυχής.

Σε συνεργασία με όλους τους Δήμους αποφασίσαμε και τρέξαμε αναπλάσεις μεγάλης κλίμακας.

Πριν λίγες ημέρες, η Διοίκηση του ΠΕΣΥΔΑΠ με την ουσιαστική συμβολή της δίκης μας Διοίκησης του πρώην Υπουργού περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου και της Σημερινής Διοίκησης της Π.Ε. Πειραιά, μας έδωσαν την δυνατότητα το έργο αυτό να  συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί.

Όμως, ενώ κλείνουμε μια περιβαλλοντική πληγή ανοίγουν πολλές άλλες, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων μετατρέποντας τον Πειραιά και την Φυλή σε χώρους υποδοχής όλων των απορριμμάτων της Αττικης.

Υποστηρίζουμε ότι η μόνη κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά διαχείρισιμη λύση βρίσκεται στην αποκεντρωμένη διαχείριση με επιστημονικά και πληθυσμιακά κριτήρια.