Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013 12:28

Με νότες και πεταλιές γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Μεγάλη η ανταπόκριση των πολιτών

Αποτελεί κοινή δυσάρεστη διαπίστωση, το γεγονός ότι η δύσκολη οικονομική συγκυρία των καιρών έχει συντελέσει στην μείωση του ενδιαφέροντος για το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ΠΕΣΥΔΑΠ, Δήμος Κορυδαλλού και Δήμος Φιλαδέλφειας ? Χαλκηδόνας δημιούργησαν μια θεματική πλατφόρμα συνεργασίας, με στόχο να ανατρέψουν την αρνητική αυτή εξέλιξη, να εκλαϊκεύσουν και να επικοινωνήσουν δράσεις τους για το περιβάλλον και να ευαισθητοποιήσουν την πλέον κομβική ομάδα στόχου: τα παιδιά.

Συγκεκριμένα, το έργο της επιστημονικής ομάδας εργασίας του ΠΕΣΥΔΑΠ, που συστήθηκε για τον σκοπό αυτό, αποτέλεσε τον πυρήνα των μαζικών εκδηλώσεων, που πραγματοποίησε ο Δήμος Φιλαδέλφειας ? Χαλκηδόνας (11:00 πμ στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς) και στην οποία παραβρέθηκε η Δήμαρχος Ευτυχία Γαϊατανά ? Αποστολάκη, η Αντιδήμαρχος Μαρία Χατζηδάκη και ο Αντιπρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Δημοσθένης Σταματάτος και ο Δήμος Κορυδαλλού (7:30 μμ στην πλατεία Βενιζέλου), στην οποία παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασσιμάτης, ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης και οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Δημόπουλος, Μιχάλης Ευθυμιάδης και Γιώργος Μακρινός.

Η προσέγγιση των μικρών συμπολιτών επιχειρήθηκε μέσα από ένα διαδραστικό εργαστήρι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, κατά την διάρκεια του οποίου αναλύθηκαν κρίσιμα προβλήματα, που αφορούν στο αστικό και φυσικό περιβάλλον. Παράλληλα, εκτέθηκαν και βραβεύθηκαν ? ως προς την συμμετοχή τους ? έργα μαθητών που εστιάζουν στο περιβάλλον, με τους νικητές να κερδίζουν το πλέον οικολογικό μέσο μεταφοράς: ένα ποδήλατο ? ευγενική χορηγία του Συνδέσμου.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων, ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης έδωσε έμφαση στην πρωτοβουλία του Συνδέσμου να επενδύσει στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, τονίζοντας ότι: «Επιλέγουμε να ακολουθήσουμε μια διαφορετική επένδυση, εφαρμόζοντας σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης και τόνωσης του ενδιαφέροντος για το περιβάλλον. Είναι ο μόνος τρόπος να ανατρέψουμε την υφιστάμενη κατάσταση απαξίωσης του περιβάλλοντος».