Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011 13:55

Συνάντηση Ροντούλη - ΠΕΣΥΔΑΠ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλευρό του ΔΙΚΕΠΑΖ

Ουσιαστική συζήτηση εφ' όλης της ύλης όσον αφορά στη φροντίδα των αδέσποτων ζώων και το ρόλο της Αυτοδιοίκησης έγινε μεταξύ του αρμόδιου Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριου Ροντούλη και αντιπροσωπείας του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας ? Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ).
Ο Υφυπουργός εξέφρασε την θετική άποψη που έχει για το έργο του ΠΕΣΥΔΑΠ, όσον αφορά τη δράση του υπαγόμενου σε αυτόν Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων.
Ο Υφυπουργός δεσμεύθηκε, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του Υπουργείου, προκειμένου να εκταμιευθεί έγκαιρα η επιχορήγηση που προβλέπει ο Ν. 3170/2003 και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο απώλειας αυτών των πόρων. Μάλιστα με προσωπικούς χειρισμούς, απευθύνθηκε κατά την διάρκεια της σύσκεψης στους αρμόδιους θεσμικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία.
Ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης ευχαρίστησε θερμά τον Αστέριο Ροντούλη για το προσωπικό του ενδιαφέρον, προϊόντος της ειλικρινούς συζήτησης, αλλά και όπως αυτό διατυπώθηκε στα πλαίσια της επερώτησης που κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑ.Ο.Σ. προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδη αναφορικά με την ανάγκη προστασίας των ζώων συντροφιάς από την κακοποίηση, με την συζήτηση να επικεντρώνεται στην αποτελεσματική δράση του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ).
Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ ενημέρωσε τον Υφυπουργό για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη λειτουργία του ΔΙΚΕΠΑΖ από την καθυστέρηση και τελικώς την μη εκταμίευση της προβλεπόμενης από το νόμο επιχορήγησης. Μάλιστα, τόνισε ότι «Πλέον βρισκόμαστε σε οριακό σημείο. Σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί η κρατική υποχρέωση, που αφορά στην χρηματοδότηση των ΟΤΑ για σχετικές δράσεις, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος βιωσιμότητας του Κέντρου. Η περίθαλψη των αδέσποτων ζώων γίνεται αδύνατη, καθώς υπάρχει πλήρης έλλειψη φαρμάκων, νοσηλευτικών αναλωσίμων και τροφίμων και άρνηση παροχής υπηρεσιών από τους κτηνιάτρους οι οποίοι είναι ανεξόφλητοι περισσότερο από 1 χρόνο. Εύχομαι η νέα κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις απορρέουσες από το Ν.3170/2003 υποχρεώσεις της και να μην στιγματιστεί από μια τόσο σοβαρή παράληψη».
Τέλος, έθεσε στη διάθεση του Υπουργείου την τεχνογνωσία του ΔΙΚΕΠΑΖ προκειμένου να δημιουργηθούν αντίστοιχα κέντρα σε όλη τη χώρα, επικαιροποίησε τις παρατηρήσεις του ΠΕΣΥΔΑΠ και της ΚΕΔΕ για το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα ζώα, ενώ ζήτησε υποστήριξη στις δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και αντιμετώπισης του καλα- αζαρ.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Αντιπρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Δημήτρης Τσατσαμπάς, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Δημοσθένης Σταματάτος και ο Διευθυντής Γιώργος Κατσαντώνης.