Τετάρτη, 04 Απριλίου 2018 18:13

Κοινή δήλωση των προέδρων του ΠΕΣΥΔΑΠ και του ΣΥΠΠΑΖΑΘ για το σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Κοινή Δήλωση

Με την ευκαιρία της 4ης Απριλίου, Παγκόσμιας Ημέρας των Αδέσποτων Ζώων

Για το σχέδιο νόμου για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς

Των προέδρων του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων περιοχής Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και του Συνδέσμου Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Δήμων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ).

Εκπροσωπώντας τους δύο μεγαλύτερους φορείς της αυτοδιοίκησης που αναπτύσσουν οριζόντια διαδημοτική δράση φροντίδας και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων σε περιοχές των Δήμων μελών μας, στις οποίες κατοικούν περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες και με βάση την εμπειρία 15 χρόνων, έχουμε την υποχρέωση να δηλώσουμε δημόσια:

Ι) Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορούσε τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, ήταν ένα θετικό κείμενο στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Με την προϋπόθεση των επί μέρους αλλαγών που θα προέκυπταν από την διαβούλευση, θα βελτίωνε την υφιστάμενη κατάσταση.

Κατά τη γνώμη μας, το σχέδιο νόμου δεν έπρεπε να αποσυρθεί από τη δημόσια διαβούλευση, δεδομένου ότι είχαν προηγηθεί σωρεία συσκέψεων αρμοδίων φορέων με την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΙΙ) Δεδομένου ότι η φροντίδα και η περίθαλψη των αδέσποτων ζώων είναι αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης α’ βαθμού, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο ρόλος της και να διευκολυνθεί η δράση της.

Στα πλαίσια αυτά, οι φιλοζωικές οργανώσεις και σωματεία οφείλουν, με τον εθελοντισμό τους, να συνδράμουν στη κοινή προσπάθεια αναγνωρίζοντας ότι η αυτοδιοίκηση και τα στελέχη της έχουν πολιτικές, αστικές και ποινικές ευθύνες.

Επομένως, είναι απαράδεκτες οι συστηματικές επιθέσεις κύκλων όπως η ΠΦΠΟ, μια από τις πολλές ομοσπονδίες στο χώρο των φιλοζωικών σωματείων, προς την αυτοδιοίκηση και τα στελέχη της που κάτω από δύσκολες συνθήκες και με μηδαμινή κρατική επιχορήγηση, αγωνίζονται με συνέπεια για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων κάτω από τον έλεγχο των αρμόδιων κρατικών και περιφερειακών αρχών.

Χαρακτηριστικό των κύκλων αυτών είναι ότι αξιοποιούν τη πρόσφατη διάταξη που προστέθηκε ως παράγραφος 7 στο αρθρο 29 Ν.4509/2017, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε φιλοζωικές οργανώσεις (όχι όμως στους Δήμους που έχουν από τον νόμο την ευθύνη φροντίδας των αδέσποτων!) να παρίστανται ως πολιτική αγωγή σε περιπτώσεις εκδίκασης καταγγελίας κακοποίησης ζώου, προκειμένου να επιτύχουν με κάθε τρόπο καταδίκες στελεχών της αυτοδιοίκησης (αιρετών και υπηρεσιακών) που έχουν πάρει στις πλάτες τους όλες τις ευθύνες φροντίδας και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων.

Ζητούμε από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης.

ΙΙΙ) Για την περαιτέρω βελτίωση της φροντίδας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς επιβάλλεται κατά την άποψή μας η χρηματοδότηση προς τους Δήμους έργων ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων.

ΙV) Τέλος τονίζουμε ότι η ΚΕΔΕ και ο πρόεδρός της έχουν την υποχρέωση να στηρίζουν τον αγώνα της αυτοδιοίκησης και όχι αυτούς που συστηματικά συκοφαντούν και υπονομεύουν τις αρμοδιότητες και τον αγώνα της.

Η παρούσα δήλωση να σταλεί στο γραφείο Πρωθυπουργού, στον Υπουργό και Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στον Υπουργό Εσωτερικών, στον Υπουργό Δικαιοσύνης, στους Δημους ολης της χώρας και στα ΜΜΕ.

 

                 Ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ                               Ο Πρόεδρος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ

                   Γρηγόρης Γουρδομιχάλης                                     Σταύρος Ζαμπέτογλου