Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024 14:28

Τέλος καλό και με την 4η φετινή φωτιά στο όρος Αιγάλεω

Για άλλη μια φορά κερδίσαμε σήμερα το «στοίχημα» να κρατήσουμε ζωντανό το όρος Αιγάλεω από τις φωτιές που τα τελευταία χρόνια κατατρώνε τα δάση της Αττικής, καθώς και η 4η φετινή φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί στην κορυφή του βουνού, τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

 Η έναρξη της φωτιάς σημειώθηκε στην περιοχή «Πυροβολεία» κάτω από το στρατόπεδο και τις κεραίες, έχοντας  νοτιοδυτική κατεύθυνση προς τον Άγιο Χριστόφορο Νεάπολης.

Αντιμετωπίστηκε άμεσα όμως, από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και ρίψεις νερού από ελικόπτερο, ενώ επί τόπου βρέθηκε από την πρώτη στιγμή  η Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του ΠΕΣΥΔΑΠ και ασθενοφόρο του ΔΙΚΕΠΑΖ, για την παροχή βοήθειας σε ζώα που πιθανώς να βρίσκονταν τραυματισμένα.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετείχαν και δυνάμεις του δήμου Κορυδαλλού, ενώ συνεχής επικοινωνία υπήρχε με την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου.

Από τον τόπο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε, αποδείχθηκε πολύτιμη η επιχείρηση αποψίλωσης και η απομάκρυνσης των μπαζοσκούπιδων που πρόσφατα είχε πραγματοποιήσει ο ΠΕΣΥΔΑΠ στην ίδια περιοχή, καθώς η καύσιμη ύλη και το θερμικό φορτίο περιορίστηκαν κατά πολύ…

Στο μεταξύ εύλογες απορίες προκαλεί το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκαν από το πυροσβεστικό ελικόπτερο οι ανοιχτές δεξαμενές ανεφοδιασμού ελικοπτέρων συνολικής δυναμικότητας 800 τόνων νερού που ο ΠΕΣΥΔΑΠ, μαζί με την Περιφέρεια Αττικής, έχει εγκαταστήσει πάνω στο βουνό, αλλά, αντιθέτως, το ελικόπτερο  χρειαζόταν να πηγαινοέρχεται στον Σκαραμαγκά για να εφοδιάζεται με θαλασσινό νερό.

Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρ. Γουρδομιχάλης τόνισε σχετικά: "Με φόντο την 4η φετινή φωτιά στο όρος Αιγάλεω σε ένα καλοκαίρι που μόλις άρχισε, υπενθυμίζουμε ότι ο ΠΕΣΥΔΑΠ και οι δήμοι - μέλη του που ακουμπούν στο όρος Αιγάλεω, έχουν ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς  μεγαλύτερη χρηματοδότηση  για καλύτερη επιτήρηση του βουνού,  λόγω των «ειδικών» συνθηκών που επικρατούν στη περιοχή"