Στην κατάμεστη από εκπροσώπους φορέων και πολίτες αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ του Δήμου Κορυδαλλού έλαβε χώρα τη Δευτέρα 11/06/2018, η δεύτερη συνεχόμενη εκδήλωση, που διοργανώθηκε από τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και τους Δήμους – μέλη του, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Η εκδήλωση που επικεντρώθηκε στην ανάλυση ζητημάτων του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, έλαβε χαρακτήρα ανοικτής συζήτησης, καθώς οι εισηγήσεις πυροδότησαν πλούσιο και έντονο διάλογο.

Τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΕΣΥΔΑΠ, Δημήτρης Τσατσαμπάς. Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην ανάγκη διεύρυνσης των δράσεων που αναπτύσσει η Αυτοδιοίκηση και συνδένται με το ανθρωπογενές περιβάλλον.

Τον κύκλο των εισηγήσεων άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΕΣΥΔΑΠ Γιώργος Κατσαντώνης, ο οποίος παρουσίασε απολογιστικά στοιχεία από την εφαρμογή του ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς μέσα από την λειτουργία του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς (ΔΙΚΕΠΑΖ).

Ακολούθησε εισήγηση του Προέδρου του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, εστιασμένη στη νέα πρωτοβουλία του Συνδέσμου, που αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ). Αφού ανέλυσε το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη για προώθηση λύσεων από την Αυτοδιοίκηση και αναφέρθηκε διεξοδικά στον προγραμματισμό του Συνδέσμου στο πλαίσιο αυτό.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εισήγηση από τον ειδικό σύμβουλο του Πρόεδρου του ΠΕΣΥΔΑΠ και υποψηφίου Διδάκτορα Δημήτρη Μπανούση, ο οποίος παρουσιάσε τα αποτελέσματα έρευνας για τις τιμές του περιβαλλοντικού θορύβου στον Δήμο Κορυδαλλού, που υλοποίησε η επιστημονική ομάδα του ΠΕΣΥΔΑΠ.
Στην εκδηλωση παρευρεθηκαν και μίλησαν η βουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ Ευη Καρακώστα, οι καθηγητές Πανεπιστημιου Γερασιμος Αράπης και Χαρης Τσιλιώτης.
Ηταν επίσης παρόντες εκπρόσωποι φορεων, αντιδημαρχοι και δημοτικοι συμβουλοι Δήμων – μελων του ΠΕΣΥΔΑΠ (Κ. Βορέας, Α. Λεωτσάκος, Σ. Σαβίδης, Κ. Γεωργόπουλος, Γ. Περράκης, Γ. Μαυροειδάκος, Σπ. Αγιώτατος, Γ. Βιδάλης, Γ. Πάχος, Μ. Ευθυμιαδης, Ν. Χουρσαλάς, Π. Γερακάρης, Γ. Γκόγκος, Μαρια Γιαννακάκη κ.ά.). Παρών ηταν και ο Τάσος Μύτογλου εκπροσωπος του Τομέα Ανάππυξης της ΝΔ. Χαιρετισμό έστειλε ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης.    

Στο τελος πραγματοποιήθηκε συμβολική κλήρωση ποδηλάτων, που δόθηκαν σε πέντε τυχερούς παρεβρισκόμενους, στο πλαίσιο της διάδοσης πρακτικών που συνδέονται με την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα.

Με μαζική συμμέτοχη πεζοπόρων κάθε ηλικίας, πραγματοποιήθηκε ο Κυριακάτικος περίπατος στο Όρος Αιγάλεω, που διοργανώθηκε από τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και τους Δήμους – μέλη του.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αναγκαιότητα προστασίας του Όρους Αιγάλεω μέσα από την ενθάρρυνση της πεζοπορίας και την χρήση ποδηλάτου μέσα σε ειδικά σχεδιασμένη για την περίσταση διαδρομή στο δασικό οικοσύστημα του βουνού. Σημαντικός σταθμός στη διαδρομή ήταν το ανώνυμο σπήλαιο Σχιστού, που χρησιμοποιήθηκε από την Ανώτερη Παλαιολιθική μέχρι και τους νεώτερους χρόνους, ενώ πρόκειται για την αρχαιότερη μέχρι τώρα βεβαιωμένη κατοίκηση σε ολόκληρη την Αττική. Εντός της διαδρομής υπήρχαν επανδρωμένοι σταθμοί ξεκούρασης, με παρουσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την ασφάλεια των πεζοπόρων. Ο περίπατος ολοκληρώθηκε στην καλύβα των κυνηγών με φαγητό – μια ευγενική προσφορά από εθελοντές.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης ο οποιος συμμετείχε στην πεζοπορία, ξεναγήθηκε στη περιοχή επισκεφθηκε ολο το προσβάσιμο τμήμα του σπηλαίου.

Από τον ΠΕΣΥΔΑΠ εκτός από τον πρόεδρο Γρηγόρη Γουρδομιχάλη παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος του ΔΣ Δημοσθένης Σταματάτος, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Δημήτρης Τσατσαμπάς, το μέλος της ΕΕ Μιχάλης Ευθυμιάδης, το μέλος της επιτροπής διεθνών σχέσεων - αναπτυξιακών προγραμμάτων Ι. Πάχος, ο εντεταλμένος σύμβουλος Γιώργος Γκόγκος και ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Κατσαντώνης.

Συμμετειχαν και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, περιβαλλοντικών φορέων και εθελοντικών οργανώσεων.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης τόνισε ότι: «Ο ΠΕΣΥΔΑΠ συμβάλει σταθερά στην προστασία του Όρους Αιγάλεω του τελευταίου πνεύμονα πρασίνου στην υποβαθμισμένη δυτική Αθήνα. Ο αγώνας συνεχίζετα».

Από την μεριά του ο αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης αφού συνεχάρη διοίκηση και στελέχη του ΠΕΣΥΔΑΠ για την αξιέπαινη πρωτοβουλία, επεσήμανε ότι: «πρέπει να θέσουμε υπό την προστασία μας το περιβάλλον και να αναδείξουμε τα μοναδικά τοπία μας. Ο πιο ακριβοπληρωμένος τουρισμός σήμερα είναι ο πεζοπορικός και η Ελλάδα διαθέτει χιλιάδες μονοπάτια και εξαιρετικά τοπία. Ως Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος, πριν μια διετία περίπου, ξεκίνησα το πρόγραμμα πιστοποίησης των πεζοπορικών μας διαδρομών, προκειμένου να ενισχυθεί σημαντικά αυτός ο τομέας προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και κατ’ επέκταση του περιβάλλοντος».

.

Τίτλος Εκδήλωσης: «Γνωρίζουμε το όρος Αιγάλεω – Αναδεικνύουμε το ανώνυμο σπήλαιο»

Ημερομηνία Εκδήλωσης: Κυριακή 03.06.2018

Τοποθεσία: Όρος Αιγάλεω, κορυφή, σπήλαιο παλαιολιθικής εποχής

Σημείο και ώρα συγκέντρωσης: Πυροβολεία Κορυδαλλού στις 9.30 το πρωί

Μεταφορά στη θέση Πυροβολεία: α) με ίδια μέσα και β) με αστικά λεωφορεία (από Μετρό Αιγάλεω : 806, 807, από Πειραιά : 809, 810, 814)

Σκοπός: Πεζοπορία, ενθάρρυνση χρήσης του ποδηλάτου, αισθητική απόλαυση του βουνού

Πορεία (πεζός ή με ποδήλατο) από πυροβολεία σε ανώνυμο σπήλαιο παλαιολιθικής εποχής
1. Απόσταση : 3,5km (+3,5km επιστροφή ) = 7,0km σύνολο
2. Χρόνος κίνησης : περίπου 3 ώρες
3. Σταθμοί ξεκούρασης – υποστήριξης : 4 (ένας στην αρχή, ένας στο τέλος και δύο ενδιάμεσοι)

Συμβουλή: Νερό, καπέλο, γυαλιά ηλίου, ανοικτόχρωμα ρούχα, κατάλληλα ρούχα και υποδήματα για το βουνό

Κορυδαλλός, 14.05.2018

Αρ. Πρωτ. 724

Θέμα: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας-Πειραιά ενδιαφέρεται για την παροχή υπηρεσίας μίσθωσης α) βυτιοφόρου οχήματος (υδροφόρας) και β) οχήματος 4Χ4 για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας (πυρασφάλεια, πυροπροστασία κ.λ.π.) συνολικού προϋπολογισμού Οκτώ χιλιάδων Εξήντα Τεσσάρων ευρώ και Πενήντα Δύο λεπτών (8.064,52€) πλέον ΦΠΑ (Δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000,00€) συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. (24%)).

Τα μισθωμένα οχήματα θα καλύψουν τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας (πυρασφάλεια, πυροπροστασία, αποτροπή παράνομης υλοτομίας, αυθαίρετη απόρριψη μπαζών κ.λ.π.) από Μάιο 2018 έως 31/12/2018.

Α) Το μισθωμένο όχημα υδροφόρα θα είναι χωρητικότητας τουλάχιστον 8m3 (προϋπολογισμού 5.000€ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.)

Β) Το μισθωμένο όχημα 4Χ4 θα είναι από 1.500 έως 1.700 κυβικά και θα καλύψει τις     επιπλέον ανάγκες καθημερινής περιπολίας στο ορεινό δασικό δίκτυο του όρους Αιγάλεω (δασικοί δρόμοι) (προϋπολογισμού 5.000€ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.)

Ο Σύνδεσμος θα αναλάβει τα όποια έξοδα προκύπτουν από τη χρήση τους (καύσιμα κίνησης και άλλες υπηρεσίες και προμήθειες που απορρέουν από τη χρήση τους). Η ασφάλιση των οχημάτων παραμένει υποχρέωση των αναδόχων.

Κατόπιν των ανωτέρω σας προσκαλούμε να μας αποστείλετε σχετική οικονομική προσφορά μέχρι τη ΤΕΤΑΡΤΗ 23/05/2018 και ώρα 14.00μ.μ. είτε στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., είτε ιδιοχείρως, είτε με ιδιωτικό ταχυδρομείο (courier) στο πρωτόκολλο του Συνδέσμου: Λεωφόρος Σχιστού Περάματος (περιοχή ΒΙ.ΠΑ.), 18702 Κερατσίνι.

Επισυνάπτεται αναλυτικά η πρόσκληση