Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024 15:51

Πάρκο σκύλων μέσα στο ΔΙΚΕΠΑΖ

‘Ένα ευρύχωρο Πάρκο παιχνιδιού, εκτόνωσης και εξάσκησης δημιουργήθηκε στο ΔΙΚΕΠΑΖ, στα πλαίσια των συνεχών προσπαθειών που καταβάλλει η διοίκηση του ΠΕΣΥΔΑΠ, ώστε να βελτιώνονται και να αναβαθμίζονται συνεχώς οι συνθήκες διαμονής των ζώων που αποθεραπεύονται ή φιλοξενούνται στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων.

 Με συνολική έκταση 1,5 στρεμμάτων, περίπου, το Πάρκο κατασκευάσθηκε εντός των εγκαταστάσεων του ΔΙΚΕΠΑΖ, κάτι που επιτρέπει την εύκολη και καθημερινή πρόσβαση όλων των σκύλων σε αυτό. Περιέχοντας μια σειρά ειδικές κατασκευές, όπως ξύλινους διαδρόμους, ράμπες ανάβασης και κατάβασης, τραμπάλες, όργανο δεξιότητας για άλματα, ποτίστρα κ.α, οι φιλοξενούμενοι σκύλοι αποκτούν  την ευκαιρία να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες τους σε άσκηση, παιχνίδι και εκτόνωση, πριν την υιοθεσία ή την επανένταξη τους.

Η κατασκευή του Πάρκου χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από πόρους του υπουργείου Εσωτερικών, μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ».

Το έργο κρίθηκε αναγκαίο από την Διοίκηση του ΠΕΣΥΔΑΠ, καθώς η πολύχρονη εμπειρία της στην διαχείριση αδέσποτων ζώων έχει δείξει ότι οι συνθήκες αναγκαστικού εγκλεισμού ενός σκύλου χωρίς ευκαιρίες άσκησης σύμφωνα με τη βιολογία του, έχει συνέπειες στην ψυχολογία και την κοινωνικοποίηση του.

 Με δεδομένο ότι βασικός στόχος του ΔΙΚΕΠΑΖ είναι να μπορεί να προωθεί προς υιοθεσία όσο γίνεται πιο ισορροπημένα ζώα, αυξάνοντας όσο είναι δυνατόν τις πιθανότητες αρμονικής συμβίωσης με τους μελλοντικούς κηδεμόνες τους, το Πάρκο εκτόνωσης σκύλων εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ενισχυτικά σε αυτήν την προσπάθεια.

Επίσης, ο ασφαλής χώρος του Πάρκου χρησιμοποιείται για την «προπόνηση» και αποκατάσταση νοσηλευόμενων ζώων, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις ορθοπεδικού τύπου.  

Ο ίδιος αυτός υπαίθριος χώρος θα χρησιμοποιείται και για την οργάνωση δημόσιων εκδηλώσεων που θα προωθούν τη ζωοφιλία και την υπεύθυνη υιοθεσία, σε συνεργασία με σωματεία και ενώσεις φιλόζωων, επιδείξεις εκπαιδευτών, αθλητικές δραστηριότητες και διαγωνισμούς με σκύλους, επισκέψεις σχολείων κλπ.

«Αυτό το νέο έργο θα μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε ακόμα καλύτερα στην μεγάλη ευθύνη περίθαλψης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης.

Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024 09:47

Εξελέγη η νέα διοίκηση του ΠΕΣΥΔΑΠ

Εξελέγη η νέα διοίκηση του ΠΕΣΥΔΑΠ

Την θετική αποτίμηση και ικανοποίηση των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων των 22 δήμων – μελών του ΠΕΣΥΔΑΠ, για το έργο και τις δράσεις που ανέπτυξε ο Σύνδεσμος κατά την προηγούμενη διετία, επιβεβαίωσαν οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου για την ανάδειξη του προέδρου και των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Χαρακτηριστικό, άλλωστε είναι ότι σε κλίμα ενότητας, ομόφωνα επανεξελέγη ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο επί σειρά ετών πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης.

Ομόφωνα, επίσης, εξελέγη για τη θέση του αντιπροέδρου ο Μιχάλης Ευθυμιάδης, ο οποίος ήταν τακτικό μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και υπεύθυνος για το ΔΙΚΕΠΑΖ κατά την προηγούμενη διετία.

Υπενθυμίζεται ότι  οι δεκάδες αντιπρόσωποι που συμμετείχαν και ψήφισαν κατά την χθεσινή διαδικασία, προέρχονται από δημοτικά συμβούλια που προέκυψαν στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, κάτι που επικαιροποιεί και αναβαθμίζει την εμπιστοσύνη των δήμων – μελών προς τον ΠΕΣΥΔΑΠ.  

Κατ΄ αλφαβητική σειρά, στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΕΣΥΔΑΠ ως τακτικά μέλη ομόφωνα εξελέγησαν:

Θοδωρής Βασιλάκος (δήμος Αγίας Βαρβάρας)

Δημοσθένης Σταματάτος (δήμος Νίκαιας – Ρέντη)

Μιχάλης Ευθυμιάδης (δήμος Κορυδαλλού)

Παναγιώτης Μαυρέας (δήμος Περάματος)

 

Ως αναπληρωματικά μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ομόφωνα εξελέγησαν:

Γιώργος Πετάκος (δήμος Αχαρνών)

Νίκος Βυτινιώτης (δήμος Περιστερίου)

Οι εκλογές διεξήχθησαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κορυδαλλού, που είναι ο δήμος – έδρας του Συνδέσμου.

Μετά το τέλος της διαδικασίας, ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρ. Γουρδομιχάλης, δήλωσε:

« Η εμπιστοσύνη και η υποστήριξη των δημάρχων των δήμων - μελών του ΠΕΣΥΔΑΠ και των συναδέλφων δημοτικών συμβούλων είναι ιδιαίτερη  τιμή για μένα, και η ευθύνη που αισθάνομαι ακόμα μεγαλύτερη.  Η συνεργασία, η συλλογικότητα, η αφοσίωση στη βιώσιμη ανάπτυξη και η ομαδική δουλειά που ήταν οι βάσεις της ενότητας μας τα προηγούμενα χρόνια, θα συνεχίσουν να είναι το «καύσιμο» που κινητοποιεί τον ΠΕΣΥΔΑΠ και τώρα».

 

Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024 15:42

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, 2019-2023

Αγαπητοί συνάδελφοι,

ως απερχόμενος πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, προσπάθησα με το παρακάτω κείμενο να έχετε στα χέρια σας έναν συνοπτικό απολογισμό της πενταετίας 2019 -2023. Ο απολογισμός αφορά στο ΔΙΚΕΠΑΖ, στον ΠΕΣΥΔΑΠ, στον βασικό σχεδιασμό μας και στα συλλογικά όργανα διοίκησης του Συνδέσμου.

Α. ΔΙΚΕΠΑΖ

Το ΔΙΚΕΠΑΖ (Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων) είναι μια υπηρεσία του ΠΕΣΥΔΑΠ και αποτελεί το μοναδικό δημόσιο (δημοτικό) νοσοκομείο αδέσποτων ζώων στη χώρα. Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται σε έκταση 6,5 στρεμμάτων, στα πρανή του όρους Αιγάλεω, δίπλα στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού.

Διαθέτει σύγχρονο νοσοκομειακό κτηνιατρικό εξοπλισμό, κλιματιζόμενα ασθενοφόρα, χώρο εκτόνωσης των προσωρινά φιλοξενούμενων ζώων και αποτεφρωτήρα, ενώ συμμορφώνεται απόλυτα στις σχετικές προδιαγραφές της νομοθεσίας.

Όσον αφορά στα αδέσποτα ζώα, στο ΔΙΚΕΠΑΖ κατά την περίοδο από 01/01/2019 έως 31/12/2023:

 • Περισυλλέχθηκαν .................................................19.182
 • Εμβολιάστηκαν ……............................................13.224
 • Επανατοποθετήθηκαν ..........................................15.628
 • Δόθηκαν για υιοθεσία ............................................1.477
 • Έγιναν ευθανασίες ......................................................49
 • Στειρώθηκαν............................................................6.818

Στη περίοδο 2019-2023 υλοποιήσαμε:

I.Εκ βάθρων ανανέωση των υποδομών και προμήθεια νέου σύγχρονου εξοπλισμού

-  Ριζική ανακατασκευή των χώρων προσωρινής φιλοξενίας

- Επέκταση των χειρουργείων

-  Κατασκευή νέου κλιματιζόμενου αναρρωτηρίου

-  Προμήθεια και εγκατάσταση νέου σύγχρονου αποτεφρωτήρα μηδενικών ρύπων

-  Προμήθεια 4 κλιματιζόμενων ασθενοφόρων

-  Προμήθεια 2 ισχυρών ηλεκτρογεννητριών για την σταθεροποίηση λειτουργίας των χειρουργείων και του κτηνιατρικού εξοπλισμού.

-  Προμήθεια ενός αυτοκινήτου βαθιάς κατάψυξης για τη μεταφορά νεκρών ζώων συντροφιάς.

-  Προμήθεια σύγχρονου εργαστηριακού εξοπλισμού (αναλυτές, υπέρηχος κλπ)

II.Κατασκευή Πάρκου Σκύλων (χώρος εκτόνωσης) μέσα στο ΔΙΚΕΠΑΖ

Ένα ευρύχωρο πάρκο παιχνιδιού, εκτόνωσης και εξάσκησης απέκτησαν οι σκύλοι που αποθεραπεύονται ή φιλοξενούνται στο ΔΙΚΕΠΑΖ. Η κατασκευή του πάρκου χρηματοδοτήθηκε από το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ».

Το Πάρκο κατασκευάστηκε  σε χώρο μέσα στις εγκαταστάσεις του ΔΙΚΕΠΑΖ, κάτι που επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση όλων των σκύλων σε αυτό, παρέχοντας την ευκαιρία να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες τους σε άσκηση, παιχνίδι και εκτόνωση, πριν την υιοθεσία ή την επανένταξη τους.

Σε αυτόν τον νέο χώρο, επιδίωξη μας είναι να οργανώνονται συχνά και υπαίθριες εκδηλώσεις που θα προωθούν την υπεύθυνη φιλοζωία και την υιοθεσία αδέσποτων σκύλων.

III.Αύξηση των υιοθεσιών αδέσποτων ζώων

 Η ροή των υιοθεσιών έχει αυξηθεί σημαντικά. Συμπολίτες μας, ακόμα και από την επαρχία, προσέρχονται σχεδόν καθημερινά στις εγκαταστάσεις του ΔΙΚΕΠΑΖ στο Σχιστό, για να επιλέξουν τον σκύλο που θα εντάξουν στην οικογένειά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τις αρχές του 2023 έως και σήμερα, περισσότερα από 300 αδέσποτα ζώα που νοσηλεύτηκαν, φιλοξενήθηκαν και αποθεραπεύτηκαν στο ΔΙΚΕΠΑΖ, έχουν ήδη υιοθετηθεί και έχουν μία νέα ευκαιρία ζωής.

Όπως εδώ και καιρό έχουμε καθιερώσει, κάθε ζώο που έχει υιοθετηθεί από το ΔΙΚΕΠΑΖ, απολαμβάνει ΔΩΡΕΑΝ ιατρικές υπηρεσίες και περίθαλψη εφ’ όρου ζωής, κάτι που απαλλάσσει τους κηδεμόνες του, τόσο από τα πάγια, όσο και από τα έκτακτα έξοδα που αφορούν την υγεία του υιοθετούμενου σκύλου.

IV.Δεσποζόμενοι σκύλοι απέκτησαν «ταυτότητα»,με… «νονό» το ΔΙΚΕΠΑΖ

 Την Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων τον περασμένο Απρίλιο, δεκάδες κηδεμόνες σκύλων ήρθαν μαζί με τα ζώα τους στις εγκαταστάσεις μας, για να επωφεληθούν των υπηρεσιών ηλεκτρονικής σήμανσης (τοποθέτηση microchip) και εμβολιασμού, που δωρεάν παρασχέθηκαν σε δεσποζόμενους σκύλους από όλη την Αττική.

Στόχος μας ήταν να συνδεθεί η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων με ένα μήνυμα για την υπεύθυνη φροντίδα και κηδεμονία των κατοικίδιων ζώων, αφού είναι βέβαιο πως η σήμανση και η ηλεκτρονική ταυτοποίηση των δεσποζόμενων σκύλων, περιορίζει το φαινόμενο των εγκαταλείψεων και μειώνει δραστικά τον πληθυσμό των αδέσποτων.

Χωρίς την παραμικρή δαπάνη από τους κηδεμόνες τους, δεκάδες ζώα ταυτοποιήθηκαν ηλεκτρονικά, καταχωρήθηκαν στα επίσημα μητρώα και εμβολιάστηκαν για τη λύσσα και τη λεπτοσπείρωση.

Η εκδήλωση κατέδειξε την περαιτέρω ανάγκη για ενημέρωση των κατόχων ζώων ως προς τις υποχρεώσεις τους, αλλά και την υποχρέωση της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης να παρέχουν κίνητρα στους πολίτες, ώστε να εφαρμοστεί πλήρως το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

V.Διασώσεις ζώων στις φλεγόμενες δασικές περιοχές της Αττικής.

Όταν οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές έπληξαν διάφορες τοποθεσίες της Αττικής, ασθενοφόρα και προσωπικό του ΔΙΚΕΠΑΖ και της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του ΠΕΣΥΔΑΠ ήταν νυχθημερόν εκεί, για να προσφέρουν βοήθεια σε αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα που είχαν εγκλωβιστεί ή τραυματιστεί από τις φλόγες.

Την ίδια στιγμή με τραγικό τρόπο αποδείχτηκε ότι σε ιδιωτικά «καταφύγια», φάρμες, ή οικήματα που λειτουργούσαν ως μη αδειοδοτημένα άσυλα φιλοξενίας αδέσποτων ζώων χωρίς οποιονδήποτε έλεγχο από τις αρμόδιες κατά νόμο αρχές, δεν είχε εκπονηθεί ποτέ ένα σχέδιο ασφαλείας ή εκκένωσης για την «κακιά στιγμή».

Αυτές οι ελλείψεις, η υποβάθμιση ή η ανυπαρξία σχεδίων ασφαλείας, μετατράπηκαν σε αδιανόητες τραγωδίες για τα άτυχα ζώα που εγκλωβίστηκαν εκεί και κάηκαν ζωντανά ή υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα!

Το ΔΙΚΕΠΑΖ εφαρμόζει πλήρες σχέδιο διαχείρισης και αντιμετώπισης παρόμοιων περιπτώσεων και φυσικών καταστροφών, με γνώμονα την ασφάλεια των ζώων και του προσωπικού.

Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι, παρά τους πρωτοφανείς καύσωνες του προηγούμενου καλοκαιριού, το ΔΙΚΕΠΑΖ δεν έχασε ούτε ένα ζώο από θερμοπληξία.

Αυτό έγινε κατορθωτό γιατί τέθηκε σε εφαρμογή το εξειδικευμένο σχέδιο ασφαλείας που προέβλεπε:

- Λειτουργία του αναρρωτηρίου με κλιματισμό ή και αερισμό βεβιασμένης κυκλοφορίας, με μεγάλους εξαεριστήρες.

- Συνεχή 24-ωρο έλεγχο υγείας για όλα τα φιλοξενούμενα αδέσποτα ζώα.

-Τοποθέτηση  στις κεραμοσκεπές αυτόματων συστημάτων τεχνητής βροχής, ώστε σε περίπτωση ισχυρών και παρατεταμένων καυσώνων με την διαβροχή και την εξάτμιση να μειωθεί η θερμοκρασία της οροφής.

VI.Αναγνώριση της προσφοράς του ΔΙΚΕΠΑΖ από τους αρμόδιους υπουργούς,  εισαγγελείς και υπηρεσίες

 Και αυτήν την περίοδο, το ΔΙΚΕΠΑΖ επιβεβαίωσε ότι αποτελεί την μοναδική και ταυτόχρονα αξιόπιστη δημόσια μονάδα περίθαλψης και φροντίδας αδέσποτων ζώων στη χώρα μας.

Αυτό το μήνυμα εξέπεμψαν σε όλους τους τόνους δεκάδες εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής, βουλευτές, υπουργοί και εισαγγελικοί λειτουργοί που επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις μας.

Πιο συγκεκριμένα:

-  Τις εγκαταστάσεις μας στο Σχιστό επέλεξε να επισκεφτεί για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας εκπέμποντας ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς τους 22 Δήμους της Αττικής που είναι μέλη του ΠΕΣΥΔΑΠ

Διαπιστώνοντας το επίπεδο φροντίδας, περίθαλψης και διαμονής των ζώων, ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του τόσο για τις εγκαταστάσεις που πρόσφατα ανακατασκευάστηκαν και τον σύγχρονο εξοπλισμό που αποκτήθηκε με κρατική επιχορήγηση από τα προγράμματα «Φιλόδημος ΙΙ» και «ΑΡΓΟΣ, όσο και για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης στα αδέσποτα ζώα.

- Ύστερα από πρόσκληση μας επισκέφθηκαν το ΔΙΚΕΠΑΖ και είχαν συνάντηση εργασίας η Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρμόδια, σε όλη τη χώρα, για την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος, καθώς και οι Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών, αρμόδιοι για τα ίδια θέματα στην Αθήνα.

Οι Εισαγγελείς ενημερώθηκαν αναλυτικά και ξεναγήθηκαν σε όλες τις εγκαταστάσεις.

Και οι δύο συναντήσεις ήταν εξαιρετικά γόνιμες και ουσιαστικές και επεκτάθηκαν σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα, που αφορούν τόσο στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και στη προστασία του περιβάλλοντος καθώς και στους τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής των νόμων.

- Για μία ακόμα φορά, την πολλοστή στα 20 χρόνια λειτουργίας του, το ΔΙΚΕΠΑΖ ελέγχθηκε από αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, για να επιβεβαιωθεί και πάλι ότι αποτελεί την πιο αξιόπιστη, σύγχρονη και αποτελεσματική μονάδα περίθαλψης αδέσποτων ζώων στη χώρα μας.Έκθεση αυτοψίας που διενήργησε  4-μελήςομάδα κτηνιάτρων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής,  περιγράφει την άρτια παροχή υπηρεσιών του ΠΕΣΥΔΑΠ και των 22 δήμων - μελών του, προς τα αδέσποτα ζώα

VII.Συναυλίες ευαισθητοποίησης

Πραγματοποιήσαμε δύο μεγάλες συναυλίες ευαισθητοποίησης απέναντι στα αδέσποτα ζώα και στο περιβάλλον γενικότερα.Η πρώτη έγινε σε συνεργασία με την ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και αναδείχθηκε σε ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός, καθώς έλαβε μεγάλη δημοσιότητα στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 Η δεύτερη ήταν μία συναυλία αλληλεγγύης και αφιερώθηκε στους ανθρώπους και τα ζώα που εκείνη την περίοδο δοκιμάζονταν  στις μεγάλες φωτιές του περασμένου καλοκαιριού, αλλά και τις πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία.

Και στις δύο συναυλίες οι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν αφιλοκερδώς στο κάλεσμα του ΠΕΣΥΔΑΠ.

Β. ΠΕΣΥΔΑΠ

I.Ολοκληρώσαμε την αποκατάσταση του επικίνδυνου ΧΑΔΑ Σχιστού.

Ο ΧΑΔΑ Σχιστού με τα 10.000.000 τόνους αποβλήτων με αυξημένη ραδιενέργεια αποκαταστάθηκε πλήρως μετά από πολύχρονες προσπάθειες και με αυτεπιστασία του ΠΕΣΥΔΑΠ.

Η ύπαρξη του επικίνδυνου ΧΑΔΑ, με την διασπορά στον αέρα και στον υπόγειο υδροφορέα, μέρους της τεράστιας ποσότητας ραδιενεργών υλικών που περιείχε, αποτελούσε μια διαχρονική και αθόρυβη πηγή ρύπανσης και σοβαρότατων κινδύνων για την υγεία των εκατομμύριων κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

Ένα από τα αποτελέσματα της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ και της δραματικής βελτίωσης του περιβάλλοντος, είναι ότι επανήλθε η άγρια ζωή (πέρδικες, λαγοί, χελώνες, σκαντζόχοιροι, πουλιά κλπ) στη συγκεκριμένη περιοχή που προηγούμενα είχε εξαφανιστεί.

*Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για το έργο αυτό, γιατί η αυτοδιοίκηση, με τον ΠΕΣΥΔΑΠ και τους δήμους – μέλη του, ήταν αυτή που με σοβαρότητα, επιμονή, μεθοδικά και αθόρυβα αντιμετώπισε αποτελεσματικά το πρόβλημα των ραδιενεργών αποβλήτων που δημιουργήθηκε πριν πολλά χρόνια από την αδιαφορία της κεντρικής διοίκησης και την ασυδοσία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

II.Κάναμε αυτόνομο σε ηλεκτρική ενέργεια τον ΠΕΣΥΔΑΠ

Ο  σύνδεσμος μας είναι ο πρώτος φορέας της αυτοδιοίκησης που έγινε 100% αυτόνομος σε ηλεκτρική ενέργεια, καθώς τέθηκε σε πλήρη λειτουργία και διασυνδέθηκε με τον ΔΕΔΔΗΕ, το σύγχρονο φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εγκαταστήσαμε στις στέγες.

Με αυτόν τον τρόπο καλύπτεται πλήρως το σύνολο των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια,  μειώνεται κατά πολύ το λειτουργικό κόστος αλλά και το περιβαλλοντικό του «αποτύπωμα» και συμβάλουμε στον εθνικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων για παραγωγή ενέργειας.

Η συγκεκριμένη δράση χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο, καθώς εντάχθηκε  στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις 2022»

Καινοτόμο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας για το όρος Αιγάλεω

Μετά από 2 χρόνια προσπαθειών, την εκπόνηση πλήρους μελέτης και την κατάθεση ολοκληρωμένου φάκελου, κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση 2,5 εκ. ευρώ, από το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» για το όρος Αιγάλεω. Είναι το πρώτο πρόγραμμα τέτοιας κλίμακας που υλοποιείται στο βουνό. Το πρόγραμμα στοχεύει:

-          στην φύλαξη, στην πυροπροστασία και στην ασφάλεια του βουνού με τη χρήση καινοτόμων συστημάτων και εφαρμογών

-          στην ανάδειξη της ιστορικής, περιβαλλοντικής και οικολογικής σημασίας του Όρους Αιγάλεω

-          στην  δικτύωση με τη χρήση ψηφιακών μέσων, ώστε να αναδειχτεί η  σπάνια χλωρίδα και πανίδα του όρους Αιγάλεω.

IV.Τοποθετήσαμε 3 νέες δεξαμενες πυρασφάλειας για χρήση από ελικόπτερα.

Με 3 ακόμα, ανοιχτού τύπου, μεγάλες δεξαμενές των 200 τόνων η κάθε μία, για άμεσο ανεφοδιασμό πυροσβεστικών ελικοπτέρων «οχυρώθηκε» το όρος Αιγάλεω, μετά από τις προγραμματικές συμβάσεις που υπεγράφησαν μεταξύ του ΠΕΣΥΔΑΠ, του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας Αττικής.Για τις υπογραφές απαιτήθηκε πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία, αφού οι 2 από τις 3 δεξαμενές τοποθετήθηκαν σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως «Καταφύγια Άγριας Ζωής».

Σήμερα στο όρος Αιγάλεω υπάρχουν διαθέσιμες στα πυροσβεστικά ελικόπτερα 4 μεγάλες δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 800 τόνων νερού, που αντιστοιχούν σε 80 μεγάλες υδροφόρες.

Η χρηματοδότηση των δεξαμενών έγινε από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής, ενώ ο σχεδιασμός και η επιλογή εγκατάσταση τους έγινε με ευθύνη του ΠΕΣΥΔΑΠ.

V.Οριοθετήσαμε και περιφράξαμε τον ΧΑΔΑ Σχιστού και τον επικίνδυνο τεχνητό γκρεμό

Μετά την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Σχιστού, αποβλήτων με αυξημένη ραδιενέργεια, ο ΠΕΣΥΔΑΠ οριοθέτησε με βαριά περίφραξη ασφαλείας τον χώρο, ώστε η πρόσβαση να είναι απολύτως ελεγχόμενη και να αποφευχθούν ατυχήματα σαν αυτά που είχαν συμβεί παλαιότερα, τόσο με ανθρώπους όσο και με ζώα.

Το έργο της περίφραξης απαίτησε σκληρή δουλειά εβδομάδων από τους εργαζόμενους μας, καθώς η περιοχή είναι οδικά απροσπέλαστη στο μεγαλύτερο μέρος και χαρακτηρίζεται από απότομες κλίσεις και πετρώδες έδαφος, κάτι που έκανε ιδιαίτερα δύσκολη την πασαλοποίηση και την μεταφορά των υλικών, ιδιαίτερα στη περιοχή του μεγάλου τεχνητού γκρεμού.

VI.Άλλες παρεμβάσεις

Οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του ΠΕΣΥΔΑΠ πραγματοποιούν συνεχώς «επιχειρήσεις» για τον εντοπισμό και απομάκρυνση απορριμμάτων και ογκωδών αποβλήτων από το βουνό καθώς, για την αποτροπή της παράνομης υλοτομίας και βόσκησης, για την προστασία από λεηλασίες του δημόσιου εξοπλισμού και για την αντιμετώπιση της έντονης παραβατικότητας που υπάρχει στην περιοχή.

Οι παράνομες απορρίψεις αποβλήτων και ογκωδών μετατρέπουν τοποθεσίες του βουνού σε χωματερές, που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και απειλούν με φωτιά το τελευταίο δασικό οικοσύστημα της δυτικής Αθήνας.

Κάνοντας χρήση βαρέων μηχανημάτων, ο ΠΕΣΥΔΑΠ απομακρύνει κατά καιρούς μεγάλες ποσότητες αποβλήτων, ενώ έγκαιρα καθαρίζονται και τα πρανή των δασικών δρόμων από ξερά χόρτα για να αποτραπεί η επέκταση έρπουσας φωτιάς στο δάσος.

Το καλοκαίρι του 2021ξέσπασαν στο όρος Αιγάλεω 11 πυρκαγιές, φέτος λίγο λιγότερες, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις η επιφυλακή της ΟΠΠ του ΠΕΣΥΔΑΠ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αποσόβησαν την επέκτασή τους λόγω του έγκαιρου εντοπισμού τους

Η λειτουργία πυροφυλακίων και η συνεχής περιπολία οχημάτων 4Χ4 του ΠΕΣΥΔΑΠ στις δασικές περιοχές συμβάλλουν στην πυροπροστασία τους. 

VII.Οι εθελοντές Πολιτικής Προστασίας σε πρώτο πλάνο

 Για να βελτιώσουμε τις δεξιότητες και τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας και των εθελοντών που την πλαισιώνουν, πραγματοποιούμε σεμινάρια ασφάλειας και αυτοπροστασίας του προσωπικού, αλλά και εκδηλώσεις «ηθικής ανταμοιβής» για όσους συμμετέχουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι λίγο πριν την έναρξη της τελευταίας  αντιπυρικής περιόδου, εκατοντάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και προσήλθαν για να ενημερωθούν για τις δράσεις πυροπροστασίας.

Κατά τη διάρκεια της  εκδήλωσης τιμήθηκαν εθελοντές και παράγοντες της αυτοδιοίκησης που με τη δουλειά και την αυταπάρνηση τους υπερασπίστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια το βουνό, χωρίς ποτέ να ζητήσουν κάποιου είδους αντιστάθμισμα για όσα πρόσφεραν και συνεχίζουν εθελοντικά να προσφέρουν.

VIII.«Ομπρέλα» προστασίας του ΠΕΣΥΔΑΠ για την άγρια ζωή

Ανταποκρινόμενος στις νέες συνθήκες και προκλήσεις που τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται στην Αττική,  ο ΠΕΣΥΔΑΠ προχώρησε σε δράσεις και συνεργασίες με άλλους εξειδικευμένους φορείς, για την αποτελεσματικότερη προστασία της άγριας ζωής.

Για τον λόγο αυτό υπεγράφη ήδη μνημόνιο συνεργασίας με το Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων «ΑΝΙΜΑ», το οποίο αναλαμβάνει: 

- να παραλαμβάνει και να περιθάλπει όλα τα τραυματισμένα άγρια ζώα από τις περιοχές των δήμων - μελών του ΠΕΣΥΔΑΠ

- να συνεργάζεται με τις υπηρεσίες των δήμων μελών του ΠΕΣΥΔΑΠ, για τυχόν απεγκλωβισμούς άγριων ζώων εντός του αστικού ιστού,

- να παραλαμβάνει και να περιθάλπει όλα τα κατασχεμένα άγρια πουλιά από τις παράνομες υπαίθριες αγορές, καθώς και

- να φιλοξενεί διά βίου όσα από αυτά δεν είναι πλέον επανεντάξιμα

- Επίσης, υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με τον Σύλλογο Ελληνικής Ιερακοθηρίας (Σ.Ε.Ι). Στο μνημόνιο προβλέπεται:

- η εθελοντική ένταξη μελών του ΣΕΙ στην Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του ΠΕΣΥΔΑΠ στο όρος Αιγάλεω,

- η κοινή δράση αντιμετώπισης και καταστολής της παράνομης παγίδευσης και του παράνομου εμπορίου άγριων πουλιών

- η ευαισθητοποίηση του κοινού για τον ρόλο των αρπακτικών πουλιών στη φύση,

- η εκπόνηση μελετών για την διατήρηση και την προστασία των άγριων αρπακτικών πουλιών, στο ορεινό, περιαστικό και αστικό περιβάλλον της Αττικής.

IX.Προληπτικά μέτρα για περιορισμό αγριόχοιρων εντός περιαστικών περιοχών

Αλλεπάλληλες επιχειρήσεις ανώδυνης αιχμαλωσίας και στη συνέχεια απομάκρυνσης αγριόχοιρων από περιαστικές περιοχές της Δυτικής Αττικής και εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου, πραγματοποίησε η ΟΠΠ (Ομάδα Πολιτικής Προστασίας) του ΠΕΣΥΔΑΠ και του Δασαρχείου Αιγάλεω.

Για να περιοριστούν οι πιθανότητες σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιοχές της χώρας, έχουν τοποθετηθεί προειδοποιητικές πινακίδες για τους οδηγούς και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου, ιδίως στο ύψος του Χαϊδαρίου.

Επιχειρήσεις γίνονται και στις δύο πλευρές της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου, από το ύψος του Χαϊδαρίου μέχρι και τη λίμνη Κουμουνδούρου, αλλά και στο όρος Αιγάλεω καθώς τα ζώα έχουν την τάση να επεκτείνονται.

Τα αγριογούρουνα «αιχμαλωτίζονται» και στη συνέχεια απελευθερώνονται σε δασικές περιοχές μακριά από αστικές περιοχές.

X.Σωτήριες επεμβάσεις για τα πουλιά του όρους Αιγάλεω

Η ΟΠΠ του ΠΕΣΥΔΑΠ, σε συνεργασία με τα τοπικά δασαρχεία, τις αστυνομικές αρχές και την ομοσπονδιακή θηροφυλακή συνέχισε να εντοπίζει και να καταστρέφει δίχτυα, παγίδες και ξόβεργες που προορίζονταν για να παγιδεύουν άγρια ωδικά πτηνά, στην περιοχή του όρους Αιγάλεω.

 Η ΟΠΠ μαζί με αυτές τις υπηρεσίες, έχει πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες εφόδους στο παζάρι του Σχιστού, κατάσχοντας και απελευθερώνοντας εκατοντάδες άγρια ωδικά πτηνά που είχαν διοχετευτεί στο παράνομο εμπόριο.

*Πολλά μέσα ενημέρωσης, εφημερίδες, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, καθώς και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες αναφέρθηκαν εγκωμιαστικά σε αυτές τις δράσεις του ΠΕΣΥΔΑΠ,  ανάμεσα τους η «Καθημερινή», το «‘Εθνος», ο ΣΚΑΙ, ο «ΑΝΤΕΝΝΑ», ο «ALFHA”, τo “in.gr”, το CNN.gr, η «Ναυτεμπορική», το «Κανάλι 1», το ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδας, κ.ά.

XI.Υπαίθρια εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τα αρπακτικά πουλιά της Αττικής

Ο ΠΕΣΥΔΑΠ πραγματοποίησε μία εντυπωσιακή υπαίθρια εκδήλωση,  αφιερωμένη στα αρπακτικά πουλιά που ζουν, κυνηγούν, φωλιάζουν, ζευγαρώνουν και πετάνε πάνω από το όρος Αιγάλεω, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελληνικής Ιερακοθηρίας.

Εκατοντάδες μαθητές γυμνασίων και δημοτικών σχολείων και πολίτες, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα γεράκια να πετάνε στον φυσικό τους χώρο, έμαθαν να ξεχωρίζουν το κάθε είδος, πληροφορήθηκαν τις ικανότητες και τις ανάγκες τους.

Στόχος μας είναι μέσα από τη γνώση και τη βιωματική εμπειρία, να ευαισθητοποιήσει όλο και περισσότερους ανθρώπους στην υπόθεση της συνύπαρξης και της προστασίας των αρπακτικών πουλιών, που ελάχιστοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν στην Αττική. 

Γ.  Τα σχέδια μας με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη.

Ι. Το επόμενο διάστημα ο Σύνδεσμος σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα 125 στρέμματα του αποκατεστημένου ΧΑΔΑ του Σχιστού, ώστε με την εγκατάσταση μεγάλου φωτοβολταϊκού συστήματος – και την δημιουργία «Ενεργειακής Κοινότητας» - να επωφεληθούν από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια οι δήμοι – μέλη του που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Σε μία χρονική περίοδο όπου το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος έχει εκτοξευθεί, το σχέδιο μας για την «Ενεργειακή Κοινότητα» στην επιφάνεια του αποκατεστημένου, πρώην επικίνδυνου, ΧΑΔΑ φιλοδοξεί να παράγει δωρεάν καθαρή ενέργεια προς όφελος της τοπικής αυτοδιοίκησης, των πιο αδύναμων καταναλωτών και της αλληλέγγυας οικονομίας.

Το σχέδιο είναι η παραγόμενη ενέργεια από τα φωτοβολταικά του ΧΑΔΑ, να κατευθύνεται προς τους δήμους και να αξιοποιείται όπως κρίνουν, για τη λειτουργία σχολείων, δημοτικών κέντρων άθλησης, παιδικών σταθμών και άλλων χώρων κοινής ωφέλειας.

ΙΙ. Θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας ώστε η ΕΥΔΑΠ να προχωρήσει στην αξιοποίηση του επεξεργασμένου νερού του βιολογικού σταθμού της Ψυττάλειας.

Έχουν υπάρξει ήδη συναντήσεις με την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ καθώς και κυβερνητικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, ώστε τα περίπου 800.000 κυβικά μέτρα επεξεργασμένου νερού καθαρότητας περισσότερο από 95%, που κάθε ημέρα χύνονται ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα, να χρησιμοποιηθούν για άρδευση αναδασώσεων και κοινόχρηστων δημοτικών χώρων και πάρκων καθώς και για βιομηχανική χρήση, άρδευση, πλύσεις δρόμων, και άλλες χρήσεις.

ΙΙΙ. Θα διεκδικήσουμε δημόσιο χώρο 5 στρεμμάτων, όμορου του ΔΙΚΕΠΑΖ, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα επέκτασης των υποδομών μας με στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και την ικανοποίηση νέων αιτημάτων δήμων να γίνουν μέλη του ΠΕΣΥΔΑΠ.

Οι σχετικές συζητήσεις με τη κεντρική διοίκηση είναι σε προχωρημένο επίπεδο.

Δ. Λειτουργία συλλογικών οργάνων

Τα συλλογικά όργανα του ΠΕΣΥΔΑΠ (Διοικητικό Συμβούλιο και Εκτελεστική Επιτροπή) στη πενταετία 2019 – 2023 λειτούργησαν αποτελεσματικά σε πλαίσιο δημοκρατίας, ενότητας, διαλόγου και συναίνεσης.

Αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά εξασφάλισαν την βιωσιμότητα του συνδέσμου μας, την διεύρυνση του και το ξεπέρασμα των δυσκολιών που αντιμετωπίσαμε.

Επιπλέον στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των φορέων της αυτοδιοίκησης, το Διοικητικό μας Συμβούλιο αποφάσισε, για πρώτη φορά, να δεχτεί τα αιτήματα και να εντάξει ως νέα μέλη 5 δήμους εκτός Λεκανοπεδίου (πλέον ο ΠΕΣΥΔΑΠ έχει 22 δήμους μέλη και αποτελεί το μεγαλύτερο νομικό πρόσωπο της αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού στη χώρα).

Με τη λειτουργία τους τα συλλογικά όργανα ανταποκρίθηκαν στην εμπιστοσύνη των δήμων – μελών μας και εξυπηρέτησαν με τον καλύτερο τρόπο τον βασικό σκοπό του ΠΕΣΥΔΑΠ που είναι η συμβολή στην βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής ευθύνης του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν όλες οι αποφάσεις τους ήταν ομόφωνες.

- Στο σύνολο των 68 αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, που πάρθηκαν στη πενταετία 2019 - 2023, οι 66 ήταν ομόφωνες

- Στο σύνολο των 993 αποφάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής, που πάρθηκαν στη πενταετία 2019 – 2023, ήταν όλες ομόφωνες

*Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας pesydap.gr και στη σελίδα μας στο Fb

Αγαπητοί συνάδελφοι ευχαριστώ από καρδιάς τα απερχόμενα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την συλλογική δράση τους και την σταθερή υποστήριξη τους στα καθήκοντα μου ως προέδρου την περίοδο 2019 -2023.

Σας ευχαριστώ

Παραμένοντας στη διάθεση σας

Γρηγόρης Γουρδομιχάλης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Προς τα Μέλη του Δ.Σ. του ΠΕΣΥΔΑΠ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 246 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (ν.3463/2006) και της
εγκυκλίου 43/16.01.2024 του ΥΠΕΣ, σας καλούμε σε Τακτική Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του
ΠΕΣΥΔΑΠ, που θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορυδαλλού,
που είναι ο Δήμος – έδρα του Συνδέσμου (Γρηγορίου Λαμπράκη 240 - ισόγειο), την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου
και ώρα 5.30 μ.μ., με φυσική παρουσία και θέματα:
1. Εκλογή προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου
2. Εκλογή αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου
3. Εκλογή τεσσάρων (4) μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου
4. Εκλογή δύο (2) αναπληρωματικών μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου

         Ο πολυετής αγώνας του ΠΕΣΥΔΑΠ για να προστατευθεί η φυσική αξία του όρους Αιγάλεω (του βουνού που ο ΠΕΣΥΔΑΠ έχει την ευθύνη πυροπροστασίας) βρίσκεται σήμερα σε μια από τις πιο θετικές φάσεις του, καθώς εξασφαλίσθηκε χρηματοδότηση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» και αρχίζει το μεγάλο έργο για την προστασία, ανάδειξη, φύλαξη και ασφάλεια αυτού του πολύτιμου για την Αττική, ορεινού όγκου.

Αναφερόμενος στο έργο που πρόκειται να αρχίσει, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, δήλωσε:

«Η προσπάθεια του ΠΕΣΥΔΑΠ που ξεκίνησε τον Ιούλιο 2021 για την προστασία, ανάδειξη, αξιοποίηση και ασφάλεια του όρους Αιγάλεω, ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΠΕΣΥΔΑΠ και αναδόχου «NOVAICT Α.Ε.».

Για πρώτη φορά στο όρος Αιγάλεω, που αποτελεί το τελευταίο φυσικό απόθεμα της Δυτικής Περιοχής, θα υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο προϋπολογισμού 2.413.906,76€,με χρόνο παράδοσης 18 μηνών.

Σε αυτήν την προσπάθεια του ΠΕΣΥΔΑΠ, καθοριστική υπήρξε η συλλογική βοήθεια και δράση των 8 Δήμων – μελών του, που «ακουμπάνε» στο όρος Αιγάλεω, γεγονός που επέτρεψε να θεμελιωθεί ένα καλύτερο μέλλον για το όρος Αιγάλεω και τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής μας.

Στο πλαίσιο αυτό εκ μέρους του ΠΕΣΥΔΑΠ ευχαριστώ ιδιαίτερα τις Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών, Οικονομικών και Προγραμματισμού του Δήμου Κορυδαλλού (δήμος έδρας του ΠΕΣΥΔΑΠ) για την πολύτιμη βοήθεια τους σε όλα τα βήματα της διαδικασίας.»

Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2024 12:37

Πρόσκληση για την πρόσληψη προσωπικού

Πέραμα, 17/01/2024

 Αριθ.πρωτ.146

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών, σύμφωνα με το άρθρο 206 του Ν.3584/2007, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 116 του Ν. 4547/2018 και τροποποιήθηκε εκ νέου με το άρθρο 43 του Ν. 5043/23.

Ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά ύστερα από την υπ’ αριθ. 169/2023 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ανακοινώνει ότι θα προσλάβει προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών, σύμφωνα με το άρθρο 206 του Ν.3584/2007, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 116 του Ν. 4547/2018 και τροποποιήθηκε εκ νέου με το άρθρο 43 του Ν. 5043/23, συνολικού αριθμού έως οκτώ (08) άτομα, προς κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών του και ως εξής:

Ειδικότητα

Διάρκεια σύμβασης

Αριθμός ατόμων

ΥΕ Εργάτες Γενικών Καθηκόντων για την υποστήριξη του προγράμματος πρόληψης της παράνομης υλοτομίας

Έως (2) μήνες

οκτώ (08)

 

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως 68 ετών

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Οι ενδιαφερόμενοι μαζί με την αίτησή τους πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικώς τα εξής δικαιολογητικά:

  1. Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής τους ταυτότητας
  2. Υπεύθυνη δήλωση ότι πληρούν τα γενικά προσόντα διορισμού που προβλέπονται για τους μόνιμους υπαλλήλους του πρώτου μέρους του ν. 3584/07
  3. Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν προσληφθεί με σύμβαση συναφθείσα σύμφωνα με το άρθρο 206 του Ν. 3584/2007, εντός του ίδιου δωδεκαμήνου, για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών, εκτάκτων και εποχικών αναγκών, διάρκειας 2, 3, 4 ή 5 μηνών.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στα γραφεία του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (Λεωφόρος Σχιστού Περάματος (περιοχή ΒΙ.ΠΑ.) Ταχυδρ. Δ/νση: Τ.Θ. 91299, 18702 Κερατσίνι, τηλ: 2104015451) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 17/01/2024 έως και 31/01/2024.

Εκατοντάδες πετροχελίδονα έπεσαν ημιθανή στους δήμους της Αττικής με τους καύσωνες του περασμένου καλοκαιριού, αγριόχοιροι διασχίζουν την Εθνική οδό στο ύψος του Χαϊδαρίου, ελάφια και λύκοι κυκλοφορούν στα βόρεια προάστια της Αθήνας, πετρίτες και άλλα γεράκια τραυματίζονται στα εναέρια καλώδια της ΔΕΗ στο Πέραμα, αλεπούδες κυκλοφορούν τα βράδια έξω από Καλλιμάρμαρο στάδιο και μέσα στην Δραπετσώνα…

Για να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες και προκλήσεις που τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται στα ιδιόμορφα οικοσυστήματα της Αττικής, ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων περιοχής Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) συνεργάζεται ως «συνδικαιούχος» μαζί με το Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων «ΑΝΙΜΑ», σε ένα πρόγραμμα για την αποτελεσματικότερη προστασία της άγριας ζωής που χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο», του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η τεχνογνωσία της ΑΝΙΜΑ στην περίθαλψη άγριων ζώων από τη μία, και το ειδικό αυτοδιοικητικό βάρος του ΠΕΣΥΔΑΠ στον οποίο συμμετέχουν 22 δήμοι της Αττικής από την άλλη, σχηματίζουν μία «συμμαχία» για την ανάδειξη και προστασία της αστικής βιοποικιλότητας, μέσα από την περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων στην Αττική.

Τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής εκπλήσσουν: Κάθε χρόνο υπολογίζεται πως ύστερα από ατυχήματα χρειάζονται νοσηλεία και φροντίδα 3.000 άγρια θηλαστικά και πτηνά! Από αυτά τα ζώα 2.000 είναι ενήλικα, 500 ορφανά νεογνά και νεοσσοί, ενώ τα υπόλοιπα 500 είναι θύματα της παράνομης εμπορίας πλασμάτων της άγριας ζωής…

«Οι νέες συνεργασίες μας και η εντατικοποίηση των δράσεων μας σε αυτήν την κατεύθυνση, υποδηλώνουν τη θέληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλει ακόμα πιο αποφασιστικά και οργανωμένα στην προστασία της βιοποικιλότητας και στην αρμονική μας συνύπαρξη με την άγρια ζωή», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης.

Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η τρέχουσα στρατηγική της Ε.Ε. για την βιοποικιλότητα, καθώς ένας από τους στόχους που έχουν τεθεί είναι να επιστρέψει η φύση στις πόλεις και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η Κομισιόν έχει καλέσει όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων, να αναπτύξουν σχέδια οικολογικού προσανατολισμού για την προστασία της άγριας ζωής.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στους δήμους της Αττικής το φαινόμενο εποικισμού του αστικού χώρου, από άγρια ζώα που γίνονται ολοένα και πιο αντιληπτά. Άλση, πάρκα, αρχαιολογικοί χώροι, νεκροταφεία και εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, γίνονται χώροι όπου άγρια θηλαστικά και πτηνά, ζουν τη μυστική ζωή τους δίπλα στους ανθρώπους…

Ταυτόχρονα, όμως, αυξάνονται και τα περιστατικά κινδύνων, καθώς οι πόλεις παραμένουν «αφιλόξενες» ως προς την βιολογία αυτών των ειδών, ή αυξάνονται οι συγκρουσιακές σχέσεις με τον άνθρωπο, όπως μπορεί να συμβαίνει με τους αγριόχοιρους ή με τα φίδια που εισχωρούν στον αστικό ιστό.

Φέτος και πέρυσι αυξήθηκαν κατά πολύ οι πτώσεις νεοσσών από τις φωλιές τους, ή και η εγκατάλειψη φωλιών από άγρια πτηνά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν από τους συνεχόμενους καύσωνες του καλοκαιριού. Το ίδιο καταστρεπτικός για τα πτηνά έχει αποδειχθεί και ο αδόκιμος τρόπος με τον οποίο κάποιοι δήμοι της Αττικής, κάνουν τις ετήσιες κλαδεύσεις των δενδροστοιχιών, στους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους.

Η σύμπραξη του ΠΕΣΥΔΑΠ με το Κέντρο Περίθαλψης «ΑΝΙΜΑ», φιλοδοξεί να φέρει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο των προσπαθειών που ξεκίνησαν για να προστατευθεί η άγρια ζωή στην Αττική…

Άλλωστε, πριν ακόμα την εκκίνηση του προγράμματος που χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο», οι δύο φορείς είχαν προσχωρήσει σε ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ τους, όπου ο ΠΕΣΥΔΑΠ αναλάμβανε να υποστηρίζει τα άγρια ζώα με τη δωρεάν παροχή υγειονομικών υλικών περίθαλψης, αλλά και να διαθέτει δωρεάν τη χρήση του κλιβάνου αποτέφρωσης του ΔΙΚΕΠΑΖ (Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων), για την διαχείριση και των νεκρών άγριων ζώων.

Η ΑΝΙΜΑ από την πλευρά της έχει αναλάβει:

- να παραλαμβάνει και να περιθάλπει όλα τα τραυματισμένα άγρια ζώα από τις περιοχές των δήμων μελών του ΠΕΣΥΔΑΠ

- να συνεργάζεται με τις υπηρεσίες των δήμων μελών του ΠΕΣΥΔΑΠ, για τυχόν απεγκλωβισμούς άγριων ζώων εντός του αστικού ιστού,

- να παραλαμβάνει και να περιθάλπει όλα τα κατασχεμένα άγρια πουλιά από τις παράνομες υπαίθριες αγορές, καθώς και να φιλοξενεί δια βίου όσα από αυτά δεν είναι πλέον επανεντάξιμα.

Οι Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών Αθηνών, αρμόδιοι για την προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων, επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΠΕΣΥΔΑΠ και του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ),  ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρ. Γουρδομιχάλη.

 Ήταν μία συνάντηση εξαιρετικά παραγωγική, καθώς επεκτάθηκε σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον, στα αδέσποτα ζώα και στις δράσεις της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ  ενημέρωσε τους Εισαγγελείς για την πλήρη αποκατάσταση του επικίνδυνου ΧΑΔΑ Σχιστού ραδιενεργών αποβλήτων και τη σπουδαιότητα του έργου για τη δημόσια υγεία, καθώς και για τον σχεδιασμό και τις δράσεις του Συνδέσμου ως προς την πυρασφάλεια και την προστασία του όρους Αιγάλεω.

Επίσης, οι Εισαγγελείς ξεναγήθηκαν στους χώρους περίθαλψης και προσωρινής φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων και συνομίλησαν με εργαζόμενους.

Με θετικές εντυπώσεις και χαρά είδαν τον χώρο εκτόνωσης των αδέσποτων (Πάρκο Σκύλων) που πρόσφατα κατασκευάστηκε στο ΔΙΚΕΠΑΖ.

Παρούσα στη συνάντηση ήταν και  η νομική σύμβουλος του ΠΕΣΥΔΑΠ, Ειρήνη Μαρούπα

- «Το είδος της αποστολής τόσο του ΠΕΣΥΔΑΠ, όσο και του ΔΙΚΕΠΑΖ,  απαιτεί συχνή συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές. Ο ΠΕΣΥΔΑΠ και οι 22 δήμοι – μέλη του στην Αττική, προσβλέπουν σε μια ουσιαστική συνεργασία με τους αρμόδιους, με στόχο τη διαφάνεια και τη νομιμότητα», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, Γρ. Γουρδομιχάλης.