Και όμως, η φωτιά θα ξανάρθει… Κάθε φορά που ξεσπάει μια δασική πυρκαγιά, τα ίδια ερωτήματα τίθενται και η ίδια μονότονη συζήτηση γίνεται: -   Ήταν κάποιος άρρωστος πυρομανής(;) ήταν οικοπεδοφάγοι(;) ήταν προβοκάτορες(;), ήταν επιχειρηματικά συμφέροντα(;), ήταν… πράκτορες ξένων δυνάμεων(;), ήταν… οι εξωγήινοι;  Είναι απολύτως βολική η εκδοχή ότι μία τεράστια «συνομωσία» καίει κάθε καλοκαίρι την Ελλάδα, αλλά συσκοτίζει απλές και αμείλικτες αλήθειες. Όποιος γυρίζει τα δάση της χώρας μας και ξέρει να κοιτάει γύρω του, αντιλαμβάνεται πως η φωτιά αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει, είτε γιατί θα την βάλει σκόπιμα κάποιο χέρι, είτε γιατί θα…
Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024 15:22

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, 2019-2023

Αγαπητοί συνάδελφοι, ως απερχόμενος πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, προσπάθησα με το παρακάτω κείμενο να έχετε στα χέρια σας έναν συνοπτικό απολογισμό της πενταετίας 2019 -2023. Ο απολογισμός αφορά στο ΔΙΚΕΠΑΖ, στον ΠΕΣΥΔΑΠ, στον βασικό σχεδιασμό μας και στα συλλογικά όργανα διοίκησης του Συνδέσμου. Α. ΔΙΚΕΠΑΖ Το ΔΙΚΕΠΑΖ (Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων) είναι μια υπηρεσία του ΠΕΣΥΔΑΠ και αποτελεί το μοναδικό δημόσιο (δημοτικό) νοσοκομείο αδέσποτων ζώων στη χώρα. Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται σε έκταση 6,5 στρεμμάτων, στα πρανή του όρους Αιγάλεω, δίπλα στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού. Διαθέτει σύγχρονο νοσοκομειακό κτηνιατρικό εξοπλισμό, κλιματιζόμενα…
Η ολοκληρωση της αποκατάστασης του επικίνδυνου ΧΑΔΑ Σχιστού (με ραδιενεργά απόβλητα) προχωρά με γοργούς ρυθμούς, σε συνεργασία με τη κοινοπραξια του ΜΕΤΡΟ. Σήμερα μαζί με μέλη της διοίκησης του ΠΕΣΥΔΑΠ παραλάβαμε τη Β φάση αυτού του δυσκολου και επίπονου έργου. Μια πληγή στο σώμα της Αθήνας κλείνει, ένας κίνδυνος για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους διαγράφεται. Διοικηση και εργαζομενοι είμαστε περήφανοι γιαυτό. Γρηγόρης Γουρδομιχάλης | Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ  
Κάποιοι παράγοντες των "αριστοκρατικων" περιοχών της Βορειοανατολικής Αττικής θεωρούν πρέπον και ηθικό τα υγρά απόβλητα τους να μη τα επεξεργάζονται στην περιοχή τους. Θέλουν να τα στέλνουν, με την φροντίδα της ΕΥΔΑΠ, 60 χλμ μακριά στη Ψυττάλεια στη δική μας "φτωχή" περιοχή. Στρέφονται μάλιστα εναντίον του υπουργού περιβάλλοντος γιατί έβαλε βέτο σ' αυτό το σχέδιο. Στο ψήφισμα φαίνεται η αντίδραση των δήμων της περιοχής μας και του ΠΕΣΥΔΑΠ
Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014 12:57

Ποιός φρενάρει την ανάπτυξη;

Όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση (δήμοι, σύνδεσμοι, δημοτικές επιχειρήσεις) υλοποιεί δράσεις διοικητικού ή πολιτικού χαρακτήρα τότε δεν αντιμετωπίζει εμπόδια. Στην περίπτωση όμως που σχεδιάζει καινοτόμες δράσεις ανάπτυξης έχει να αντιμετωπίσει την εχθρική διάθεση, τη δυσπιστία και την απόρριψη της κεντρικής αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις της περιφερειακής διοίκησης. Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις σχεδιασμού και προσπάθειας υλοποίησης καινοτόμων δράσεων του ΠΕΣΥΔΑΠ που ακυρώθηκαν ή παρεμποδίστηκαν από παρόμοιες συμπεριφορές είναι: ü  Η δημιουργία λιμνοδεξαμενής 30.000 κυβικών μέτρων σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκό πάρκο 1 Mwγια τη δωρεάν άντληση νερού από την Ψυττάλεια για την άρδευση…
Κυριακή, 26 Μαΐου 2013 12:24

Η Διαχείριση Των Βιοκαυσίμων

Το νέο στοίχημα της Αυτοδιοίκησης Ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Αθηνών – Πειραιά ως αυτοδιοικητικός φορέας με θεματική περιβαλλοντική στόχευση, εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης των δράσεών του στο κομμάτι της διαχείρισης και αξιοποίησης βιοκαυσίμων, ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο ένα σύγχρονο αίτημα, που αφορά στην επανένταξη στην ενεργειακή αλυσίδα αξιοποιήσιμων υλικών. Παράλληλα, η προγραμματιζόμενη πρωτοβουλία επενδύει στην παγίωση της φιλοπεριβαλλοντικής συνείδησης στους κόλπους της Αυτοδιοίκησης, των εμπλεκόμενων φορέων και των πολιτών. Ειδικότερα, το ενδιαφέρον της διοίκησης εστιάζει στην ανακύκλωση των τηγανελαίων, μετατρέποντάς τα σε βιοντίζελ, ένα φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο που…
Ο νέος νόμος για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (Νόμος 4039/2012) συμπληρώνει και βελτιώνει το Νόμο 3170/2003, ενός από τους πιο προοδευτικούς νόμους που είχαν ψηφιστεί μέχρι σήμερα και αφορούσαν στα αδέσποτα. Παρακάτω αναφέρουμε τα κυριότερα χαρακτηριστικά του: α) Όλα τα ζώα συντροφιάς, δεσποζόμενα και αδέσποτα, πρέπει να τσιπάρονται και να καταχωρούνται σε βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. β) Υπεύθυνοι για τη διαχείριση των αδέσποτων είναι οι Δήμοι. Η δημοτική αστυνομία, η θυροφυλακή, οι υπάλληλοι των τελωνείων και των σταθμών υγειονομικού κτηνιατρικού ελέγχου είναι τα…