Δημοτικό Άλσος Αιγάλεω ( Μπαρουτάδικο )

Γενικές πληροφορίες – Ιστορικά στοιχεία

      Στο χώρο του σημερινού άλσους Αιγάλεω και για εκατό περίπου χρόνια (από το 1874 έως και το 1965) βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις της Εταιρείας Ελληνικού Πυριδιτοποιείου, το οποίο ήταν στην εποχή της ακμής του μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες της χώρας. Πέντε χρόνια μετά το τέλος της λειτουργίας του (1970) η έκταση περιήλθε στην ιδιοκτησία του δημοσίου, με αποτέλεσμα να κατεδαφιστούν τα κτίρια και ο χώρος να μετατραπεί σε άλσος, εντός του οποίου έχουν κατασκευασθεί σχολεία, αθλητικά κέντρα καθώς και το Τεχνολογικό Ίδρυμα Αθηνών. Το Άλσος Αιγάλεω αποτελεί έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου στη δυτική Αθήνα. Τα κυριότερα έργα αξιοποίησης του χώρου έγιναν μετά το 1974 με την ίδρυση σχολικών κτιρίων και παιδικής χαράς στον χώρο του Μπαρουτάδικου. Καθοριστικής σημασίας παρεμβάσεις έγιναν στην έκταση στα μέσα της δεκαετίας του `90. Το μεγάλο πάρκο επί της Ιεράς Οδούς αναμορφώθηκε και δημιουργήθηκε χώρος αναψυχής με αναψυκτήριο. Μια γλυπτική σύνθεση για την εθνική αντίσταση θυμίζει εκείνους που χάθηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου 1944 κατά τη λεγόμενη «Μάχη του Μπαρουτάδικου». Με την περίφραξη του άλσους δημιουργήθηκε και υπαίθριο δημοτικό θέατρο που ονομάστηκε «Αλέξης Μινωτής» και φιλοξενεί πλέον καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου Αιγάλεω. Το μόνο που κρατήθηκε από το παλαιό Μπαρουτάδικο είναι η μεγάλη υψικάμινος που αποτελεί διατηρητέο κτίσμα και στέκει ακόμα στη μέση του άλσους.

Το Άλσος του Μπαρουτάδικου στο Αιγάλεω είναι ένα πολυσύχναστο σημείο, προσφέρει χώρους αναψυχής (αναψυκτήρια) στο χώρο του πατινάζ και στην είσοδο του άλσους καθώς και χώρους για περιπάτους, ποδηλασία και άλλες αθλητικές δραστηριότητες (γήπεδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου, ταρτάν και τένις).

Χλωρίδα 

Αειθαλή καλλωπιστικά και δασικά δένδρα 

Ακακία η κυανόφυλλη 

Βραχυχίτων

Ξυλοκερατιά

Λεμονιά

Πορτοκαλιά

Κυπαρίσσι το γλαυκό 

Κυπαρίσσι 

Ευκάλυπτος 

Ελιά 

Πεύκο 

Τρίπτερο 

Ψευδοπιπεριά 

Φυλλοβόλακαλλωπιστικά και δασικά δένδρα 

Ακακία

Βρωμοκαρυδιά 

Ακακία Κωνσταντινουπόλεως

Κερκίδα 

Συκιά 

Κελρετόρια 

Μέλια 

Παρκινσόνια 

Λεύκα 

ΜάυρηΛέυκα 

Καλλωπιστική δαμασκηνιά 

Ροδιά

Ψευδακακία

Σοφόρα 

Αειθαλείς Καλλωπιστικοί θάμνοι 

Κοκκίσκος

Κυδωνίαστρο

Ευώνυμο το Ιαπωνικό

Ιουστικία

Λαντάνα

Δάφνη του Απόλλωνα 

Λιγούστρο το ιαπωνικό 

Μυρτία η κοινή

Πικροδάφνη

Αγγελική

Πυράκανθος

Άγρια τριανταφυλλιά

Τεύκριο

Τούγια

Βιβούρνο

Φυλλοβόλοι καλλωπιστικοί θάμνοι 

Βουδλέια

Ιβίσκος ο συριακός 

Γιασεμί το γυμνασθές

Βιβούρνο

Πανίδα 

Κοτσύφια 

Ασημόγλαροι

Δεκαοχτούρες 

Λευκοσουσουράδα 

Σταχτοσουσουράδα 

Καρβουνιάρης 

Σπουργίτια 

Καρακάξες 

Παπαγάλοι πράσινοι 

ΝεόςΜαυροσκούφης 

Κρικομυγοχάφτης 

Σταβλοχελίδονα 

Μικροτσικνιάς  (αποδημητικό)

Γεράκια 

Τσαλαπετεινοί 

Κοκκινολαίμης 

Φλώρος 

Καρδερίνες 

Χελώνες 

Δράσεις

Στο θέατρο « Αλέξης Μινωτής» που βρίσκεται εντός του άλσους του Αιγάλεω πραγματοποιούνται σειρά μουσικοχορευτικών και θεατρικών εκδηλώσεων και συναυλίες από ιδιώτες και σχολεία του Δήμου. Επίσης, στον χώρο του άλσους πραγματοποιούνταιεορταστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις όπως αυτή της Καθαράς Δευτέρας, εκθέσεις βιβλίου, ανθοκομική έκθεση και για πρώτη φορά  έκθεση κρητικών προϊόντων.

 

Πρόσβαση

Το δημοτικό άλσος Αιγάλεω εξυπηρετούν οι εξής γραμμές λεωφορείων  που έχουν ακριβώς μπροστά στην είσοδο του άλσους επί της Ιεράς Οδού.


Στάση Μπαρουτάδικο


Λεωφορεία 801, 803 , 806, 807811, 836, 866, Α16, Χ63


Επίσης πολύ κοντά στο άλσος υπάρχει και σταθμός του Αττικό  Μετρό με ονομασία Αιγάλεω της γραμμής 3 (μπλε) σε απόσταση λιγότερο  ενός χιλιόμετρου .